Περισσότερα από 80 ουσάμπτι (αιγυπτιακά ταφικά αγαλματίδια) που ξεπερνούν σε ηλικία τα 3.000 χρόνια έφεραν στο φως Ισπανοί αρχαιολόγοι στη θέση Ντρα Αμπού ελ-Νάγκα, κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου.

Το γεγονός αναφέρθηκε στις 12 Ιουλίου σε επιστημονική ανακοίνωση στη Μαδρίτη από τον επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας Χοσέ Μανουέλ Γκαλάν. Ο Γκαλάν ανασκάπτει για δέκα περιόδους τον τάφο του ιερέα Τζεχουτί που έζησε γύρω στα 1470 π.Χ. και υπήρξε σύγχρονος της γυναίκας-φαραώ Χατσεπσούτ. Τα ίδια τα αγαλματίδια, συμβολικοί υπηρέτες του νεκρού στο επέκεινα, αποκαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση παρά τη σύληση του τάφου, γεγονός που ωθεί τους αρχαιολόγους να τα αποδίδουν στον ίδιο το νεκρό ιερέα. Έχουν ύψος 15 εκ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του δρα Γκαλάν πέτυχε επίσης να φέρει στο φως και9 άλλα σημαντικά ευρήματα, κοντά στον τάφο του Τζεχουτί. Ανάμεσά τους είναι ένας έναν ταφικός λάκκος καθώς και γκράφιτι στη δημώδη αιγυπτιακή γραφή, στο εσωτερικό του τάφου του ευγενούς Χέρι (1500 π.Χ.). Το γκράφιτι χρονολογείται στον 43ο χρόνο του Πτολεμαίου του Η΄ (δηλ. 128-127 π.Χ). Η έρευνα όμως του ταφικού λάκκου δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου ανάγκασε τους αρχαιολόγους, που ήταν στο χώρο από τιW αρχές Ιανουαρίου, να αποχωρήσουν προσωρινά. Η ομάδα, που έχει εντοπίσει στο παρελθόν και μια νεκρόπολη ζώων στον χώρο, ευελπιστεί να επιστρέψει τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2012. Ο δρ Γκαλάν έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η θέση έχει πολύ μέλλον και θα μπορούσε να δίνει υλικό για τα επόμενα 100 χρόνια. «Κάτω από κάθε τμήμα (που ανασκάπτεται) υπάρχουν παλαιότερα στρώματα, οπότε η θέση είναι ιδανική για μακροχρόνια ανασκαφή» προσθέτει.