Μουσείο της Ακρόπολης

Αέτωμα Εκατόμπεδου, Μουσείο της Ακρόπολης

Αέτωμα εκατόμπεδου, συμπλέγματα Ηρακλή και Τρίτωνα, λεόντων-ταύρου και Τρισώματου δαίμονα
Αποτελείται από τρία συμπλέγματα που διατηρούν τα έντονα χρώματα τους.

Ανασύνθεση της γλυπτής σύνθεσης από πωρόλιθο που κοσμούσε το ένα από τα αετώματα του παλαιότατου Παρθενώνα (του ”εκατόμπεδου”).
Την αριστερή κερκίδα καταλαμβάνει ένα σύμπλεγμα που εικονίζει τον Ηρακλή σε πάλη με τον θαλάσσιο Τρίτωνα (Νηρέας ή Άλιος Γέρων), μυθικό ον με ανθρώπινα χαρακτηριστικά ως τη μέση και ουρά ψαριού.
Το κέντρο του αετώματος καταλαμβάνει η σύνθεση δυο λιονταριών που κατασπαράζουν ένα ταύρο ξαπλωμένο στο έδαφος.
Τη δεξιά κερκίδα του αετώματος κατέχει ο Τρισώματος δαίμων, μυθικό ον που αποτελείται από τρεις συμφυείς μορφές γενειοφόρων ανδρών που κάτω από τη μέση έχουν τη μορφή πελώριων φιδιών τυλιγμένων μεταξύ τους.
Οι δύο πρώτοι στρέφονται προς το κέντρο και ο τρίτος προς το θεατή, κρατώντας αντικείμενα που ερμηνεύονται ως σύμβολα των φυσικών δυνάμεων (νερό, φωτιά και πουλί, σύμβολο του αέρα).
Μια από τις ερμηνείες που έχουν προταθεί για το αινιγματικό αυτό πλάσμα είναι ότι πρόκειται για τον Τυφώνα, που υπήρξε αντίπαλος του Διός. Τα γλυπτά των αετωμάτων είναι από πωρόλιθο και τονίζονται με εγχάρακτες και ανάγλυφες λεπτομέρειες και πολύχρωμη ζωγραφική διακόσμηση, χρονολογούνται γύρω στο 570 π.Χ.