Μουσείο Ραδιοφώνου

Ferguson 1950, Μουσείο Ραδιοφώνου

Ραδιόφωνο μάρκας Ferguson Radio Corporation Ltd μοντέλο 216 UXL, κατασκευασμένο στο Λονδίνο από λευκό βακελίτη το 1950, έχει διαστάσεις 32 χ 15 και 22 εκατοστά ύψος λειτουργεί με ρεύμα.

Ιστορία του ραδιοφώνου

1950: Αρχίζει η έκδοση του εβδομαδιαίου “Ραδιοπρογράμματος” απο το Ε.Ι.Ρ. και γενικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Χριστόδουλος Τσιγάντες.

Τα νόμιμα ραδιόφωνα ξεπερνούν τις 160.000 και επιβάλλεται πρόστιμο 360.000 δρχ. σε 1942 λαθρακουστές και χαρακτηριζόταν έτσι όσοι κάτοχοι δάνειζαν ή μετέφεραν το δέκτη τους χωρίς επίσημη έγκριση, όσοι χρησιμοποιούσαν το δέκτη για δημόσια ακρόαση και όσοι έκαναν ψευδή δήλωση κλοπής ή απώλειας.

Το κόστος της τρίμηνης συνδρομής ήταν 30.000 δρχ. Η τιμή αυτή αφορούσε τα οικιακά ή σχολικά ραδιόφωνα, καθώς οι συνδρομές για ραδιόφωνα καταστημάτων είναι περίπου διπλάσιες. Τα ποσά συλλέγονται από επιφορτισμένους με το καθήκον αυτό υπαλλήλους της ελληνικής ραδιοφωνίας (εισπράκτορες).

Τη δεκαετία ’50, οι τίτλοι εκπομπών που παιζόταν από το ραδιόφωνο ήταν «Η Πνευματική Ζωή των Εθνών», «Ο Ποιητικός Λόγος», «Θέματα Λόγου και Τέχνης», «Τα Ξένα Αριστουργήματα», «Ανθολογία Νεοελληνικού Διηγήματος».

Ενώ την ίδια δεκαετία κάποιες εκπομπές κόβονται, όπως ήταν η εκπομπή «Πρωινό Ρόφημα», «Συζυγικοί Καβγάδες», «Εύθυμοι Στίχοι», «Χρονογράφημα» και η εκπομπή «Νίνα και Νικολάκης» όπου σύμφωνα με τους υπεύθυνους, εξέθεταν, καθεμία με τον τρόπο της, το Ε.Ι.Ρ.