Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Fragments II, Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη-Ποδιάς Νίκος Fragments II, ευρήματα από τον κλίβανο του Σανατορίου. Εγκατάσταση, διαστάσεις μεταβλητές, 2012. Έργο της εικαστικής δράσης sanatorioproject.

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει υιοθετήσει σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές με στόχο να διευρύνει το κοινό του και να προσελκύσει νέες κοινωνικές ομάδες.

Εναρμονισμένο με τις διεθνείς μουσειολογικές τάσεις της εποχής μας, το Μουσείο έχει ήδη ανοίξει από το 2012 το διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη και λειτουργεί ως πλατφόρμα διακίνησης ιδεών, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και ως πηγή έμπνευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε τους καλλιτέχνες της εικαστικής δράσης sanatorioproject (2012) να συνομιλήσουν με τις συλλογές του, αλλά και με το ίδιο το ιστορικό κτήριο. Συγκεκριμένα 18 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τα ίδια τα εκθέματα και τους χώρους της συλλογής και δημιούργησαν έργα ειδικά για το Μουσείο.

Οι καλλιτέχνες επέλεξαν επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή ιστορικά τεκμήρια των συλλογών και δημιούργησαν έργα ειδικά για το Μουσείο, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της εικαστικής δράσης sanatorioproject, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Χάνια του Πηλίου και ήταν αφιερωμένη στο πρώτο σανατόριο ύψους που ίδρυσε ο απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Καραμάνης.

Με αυτήν την έκθεση πυροδοτήθηκε ο διάλογος μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος προέκυψαν νέες αναγνώσεις και ανασηματοδοτήσεις μεταξύ της διαθεματικής συλλογής (πίνακες, σπάνια επιστημονικά όργανα, ανατομικοί άτλαντες κ.α.) και της σύγχρονης τέχνης.