Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ρωμαϊκή λατρεία, Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ενότητα 10: οικιστική οργάνωση και λατρεία στην Ρωμαϊκή Βοιωτία.

Στην προθήκη 166 παρουσιάζεται η οικιστική οργάνωση με αντικείμενα από αγροικίες και περιαστικές οικίες, όπως κεραμική, μαχαίρια, δρεπάνι, καρφιά, αμφορείς, σφονδύλια, υφαντικά βάρη και νομίσματα. Ξεχωρίζει το χρυσόδετο σφραγιστικό δακτυλίδι με παράσταση της “Fortuna” (Τύχη). Αγαλμάτια του Ερμαφρόδιτου εκτίθενται στο βάθρο 101 και μία χάλκινη σαρκοφάγος (λουτήρας) στο βάθρο 102.

Το ιερό της Αρτέμιδος Αυλιδείας γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση στους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Την Άρτεμη υπηρετούσαν ως ιέρειες κορίτσια, αγάλματα των οποίων αφιέρωναν οι οικογένειές τους στο ιερό.

Εκτίθεται το άγαλμα αυτοκράτειρας στον τύπο της Αρτέμιδος (βάθρο 103) και άγαλμα ιέρειας (βάθρο 104) στον τύπο της «μικρής Ηρακλειώτισσας», που είχε τοποθετηθεί σε βάθρο άλλου αφιερώματος, της ιέρειας Ζωπυρείνας, με αρχική επιγραφή «Ο Μνάσων και η Αθηνώ αφιέρωσαν την κόρη Ζωπυρείνα στο ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος, να υπηρετεί τη θεά ως ιέρεια».
Ακολουθεί μία σειρά λίθινων γλυπτών σχετικών με ανατολικές θεότητες (Όσιρις, Ίσιδα, Σαβάζιος και Κυβέλη) στα βάθρα 105-108, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα διαδομένες την αυτοκρατορική περίοδο.