Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Λατρεία – Αρχαϊκοί Χρόνοι, Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ιερό του Απόλλωνα και του Ήρωα Πτόου, Σπήλαιο των Λειβηθριδών Νυμφών.

Η θεματική ενότητα των ιερών αναπτύσσεται στα βάθρα 28-41 και στις προθήκες 107-117. Εντυπωσιακό έκθεμα αποτελεί η σειρά των Κούρων από τον ναό του Απόλλωνα Πτώου στο Ακραίφνιο (βάθρα 28-32) και τα χάλκινα αναθήματα στις προθήκες 107-116.

Σημαντικό εύρημα από το ίδιο ιερό αποτελεί το κιονόκρανο–βάση κούρου, που αφιέρωσε ένα μέλος της αθηναϊκής αριστοκρατικής οικογένειας των Αλκμαιωνιδών γύρω στα 550-540 π.Χ., από την οποία καταγόταν και ο Περικλής (βάθρο 34). Λίγο αργότερα, ο Πεισιστρατίδης Ίππαρχος ανέθεσε το δικό του έργο, απόδειξη του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο αθηναϊκών οικογενειών, ο οποίος ξεπερνούσε τα όρια της Αττικής.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, χρησμό από το μαντείο είχε ζητήσει και ο Πέρσης Μαρδόνιος.
Στο βάθρο 41 εκτίθεται ενεπίγραφος κίονας στον οποίο μνημονεύεται η θαυμαστή επανεύρεση της χρυσής ασπίδας, την οποία είχε αφιερώσει ο βασιλιάς της Λυδίας Κροίσος στον ήρωα Αμφιάραο και είχε δει ο Ηρόδοτος στο ιερό του Απόλλωνα Ισμηνίου στη Θήβα.

Στην Προθήκη 115 παρουσιάζονται οι αθλητικοί αγώνες, που συνδέονταν πάντα με θρησκευτικές εορτές. Στην Προθήκη 117 εκτίθενται αναθήματα από το σπήλαιο των Λειβηθριδών Νυμφών στην Κορώνεια.