Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

Υαλοθετήματα, Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

Τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών είναι μία μορφή εντοίχιων γυάλινων μωσαϊκών του 4ου μ.Χ. αι. που ανακαλύφθηκαν στις Κεγχρεές, το ανατολικό λιμάνι της αρχαίας Κορίνθου, σε ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, την περίοδο 1964-1968.

Οι γυάλινοι πίνακες των Κεγχρεών, μαζί με το δομικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο ήταν κατασκευασμένοι βρέθηκαν συσκευασμένοι, ανά δύο, πρόσωπο με πρόσωπο μέσα σε ξύλινα εσχαροκιβώτια. Τα εσχαροκιβώτια ήταν (στοιβαγμένα) προσωρινά τοποθετημένα σε εννέα συστάδες (σωρούς) στο δάπεδο ενός παραθαλάσσιου κτιρίου και στηρίζονταν στους τοίχους σε επικλινή θέση. Τα υαλοθετήματα βρέθηκαν επιχωματωμένα σε βάθος 1m κάτω από τη θάλασσα, όπου κατέληξαν ύστερα από τον σεισμό του 375 μ.Χ.

Τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών ως είδος μνημειακής τέχνης αλλά και ως διασωζόμενη έκταση είναι μοναδικά στο είδος τους. Πιο κοντινό παράλληλο με το διάκοσμο των Κεγχρεών είναι ο σύγχρονος μνημειακός διάκοσμος με υαλοθετήματα και μαρμαροθετήματα (opus sectile parietalis) από την Porta Romana της Όστια, το λιμάνι της Ρώμης.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ανασκαφέα R. Scranton, οι πίνακες αρχικά πρέπει να ήταν από 118 έως 126. Η συνολική επιφάνεια που επρόκειτο να επενδύσουν υπολογίστηκε σε πάνω από 150 m2 ενώ το βάρος τους σε 700 kg γυαλί. Στην τελική δημοσίευση [IBRAHIM et. al, 1976], το γυάλινο σύνολο των Κεγχρεών, περιλαμβάνει 87 πίνακες σχεδόν ακέραιους ή σε τμήματα, ποικίλων διαστάσεων, με μέγιστες διαστάσεις 1.83 Χ 0.92 m2.

Από αυτούς μόνο εξήντα έξι πίνακες είναι σήμερα ορατοί εξαιτίας της συγκόλλησης των περισσότερων ανά δύο.