Σπαθάρειο Μουσείο

Ο Καραγκιόζης του Ε. Σπαθάρη, Σπαθάρειο Μουσείο

Φιγούρα 39 εκ., Καραγκιόζης του Ευγένιου Σπαθάρη
Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1966 ως το 1972 από τον Ευγένιο Σπαθάρη, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι πεπιεσμένο χαρτί.
Είναι δωρεά του Ευγένιου Σπαθάρη στο Σπαθάρειο Μουσείο – Θέατρο Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου κατά το έτος 1995.

Είναι ένας τυπικός Καραγκιόζης με σκαλίσματα για το μάτι, το φρύδι, το μουστάκι, τα μαλλιά, τα σκισίματα στα ρούχα και τα κουμπιά. Φορά κοντοβράκι και είναι ξυπόλητος.
Οι αρθρώσεις της φιγούρας είναι:
9:7: δεξί και αριστερό γόνατο, αριστερό μακρύ χέρι.

Είναι ο πρώτος Καραγκιόζης που παρουσιάστηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1966 στον Ελληνικό Πειραματικό Σταθμό τηλεόρασης και συνεχίστηκε έως το 1992.

Τα παλαιοτέρα χρόνια ο Καραγκιόζης είχε µ μεγάλη απήχηση στον κόσµο.
Οι θεατές παρακολουθούσαν τις παραστάσεις µε ευλάβεια.
Στις ηρωικό-δραµατικές παραστάσεις, που ήταν ιδιαίτερα αρεστές, σ’ολο το θέατρο δεν ακουγόταν τίποτε άλλο παρά η φωνή της φιγούρας.
Το ‘’γκαρσόνι’’ εκτελούσε τις παραγγελίες µε νοηµατικές χειρονοµίες και αλίµονο στο θεατή που θα έβηχε. Επίσης και ο καραγκιοζοπαίχτης θα έπρεπε να είναι πολύ προσεχτικός, γιατί, αν έλεγε κάποιο καλαµπούρι που δεν ταίριαζε, οι θεατές τον αποδοκίµαζαν µέσω της φιγούρας και του διεµήνυαν ότι στο επόµενο άστοχο καλαµπούρι η ‘’µπόρα’’ θα έπαιρνε τον ίδιο.
Εκείνα τα χρόνια υπήρχαν φανατικοί φίλοι του καραγκιόζη που πήγαιναν ως και την άκρη του κόσµου για να δουν µια παράσταση.
Όταν ο καραγκιοζοπαίχτης έπαιζε σε περιοχή που ήταν γνωστός, συνήθως δε συναντούσε προβλήµατα. Τα πράγµατα δυσκόλευαν όταν έπαιζε σε άγνωστες περιοχές. Εκεί έπρεπε την πρώτη βραδιά να βάλει όλο το ταλέντο και την τέχνη του.
Έτσι, άµα τα κατάφερνε κέρδιζε τα συγχαρητήρια του κόσµου.