Σπαθάρειο Μουσείο

Ο Καραγκιόζης γυναίκα, του Ε. Σπαθάρη, Σπαθάρειο Μουσείο

Φιγούρα 78εκ., Ο Καραγκιόζης γυναίκα κατασκευάστηκε το 1968 από τον Ευγένιο Σπαθάρη, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι πεπιεσμένο χαρτί, ξύλο, χασαπόκολλα και πλαστικό.
Είναι δωρεά του Ευγένιου Σπαθάρη στο Σπαθάρειο Μουσείο – Θέατρο Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου κατά το έτος 1995.

Ο Καραγκιόζης κρατά με το δεξί χέρι μια ομπρέλα και με το αριστερό μια τσάντα Καραγκιόζης φορά κοσμήματα, παντελόνι, μπλούζα και παπούτσια με τακούνι. Το δεξί παπούτσι είναι σκισμένο και φαίνονται τα δάχτυλα των ποδιών του. Υπάρχουν σκαλίσματα για να φανούν το αυτί, το μάτι, το φρύδι, τα κοσμήματα, τα σχέδια στα ρούχα, τα ραψίματα στα παπούτσια και το σκίσιμο στο δεξί παπούτσι

Οι αρθρώσεις της φιγούρας είναι:
2: κοιλιά και αριστερός καρπός.

Μέχρι το 1916, οι φιγούρες γίνονταν από λαµαρίνα ή χοντρό ντενεκέ. Τα κοµµάτια τα δένανε µε σπάγκο. Οι φιγούρες δεν είχανε πολλά σκαλίσµατα, παρά µόνο ένα στο πρόσωπο για µάτι.
Επίσης κάθε βράδυ πριν την παράσταση ο Καραγκιοζοπαίχτης έδενε ξανά τις φιγούρες µε σπάγκο γιατί η λαµαρίνα τον έκοβε. Μετά οι καραγκιοζοπαίχτες άρχισαν να φτιάχνουν τις φιγούρες τους από χαρτόνι. Το χαρτόνι είναι πιο διαφανές στο πανί. Επίσης µε το χαρτόνι µπορεί να σκαλιστεί πιο εύκολα, γι’αυτό και οι φιγούρες αυτές είχαν πολλά σκαλίσµατα. Αργότερα για να γίνουν πιο εντυπωσιακές. Οι καραγκιοζοπαίχτες πρόσθεσαν στα σκαλισµένα κοµµάτια έγχρωµο πανί. Πολλοί καραγκιοζοπαίχτες σήµερα έχουν τις φιγούρες που χρειάζονται για ειδικές παραστάσεις µε αυτό το υλικό, µόνο που αντί για κοµµάτια πανιού χρησιµοποιούν πλαστικό ή ένα είδος λαδόχαρτου.
Από το 1923 οι καραγκιοζοπαίχτες άρχισαν να φτιάχνουν τις φιγούρες από δέρµα. Αυτές οι φιγούρες είχανε καλή απόδοση στο πανί γιατί φαίνονταν και τα παραµικρά χαρακτηριστικά. Το δέρµα ήταν συνήθως από μικρό μοσχάρι και το χρώµα του έπρεπε να είναι άσπρο. Θα πρέπει πρώτα να αποτριχωθεί και να τεντωθεί καλά σε ξύλινο τελάρο. Αφού στεγνώσει ο καραγκιοζοπαίχτης είναι έτοιµος να κόψει τη φιγούρα του. Μετά ο καραγκιοζοπαίχτης τη βάφει µε σινική µελανή.