Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

«…Θα δόσω εφχαρίστως…», Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Αναπαράσταση του γραφείου του Νίκου Καζαντζάκη από το σπίτι του στην Αντίμπ.

«…Θα δόσω εφχαρίστως για το Μουσείο …ό,τι πολύτιμο έχω που να σχετίζεται με τη μακρόχρονη, επίπονη πνευματική μου ζωή. Να σωθεί έτσι το κελί, όπου τόσα χρόνια δούλεψε ένας Καστρινός πνευματικός εργάτης…»

(επιστολή Ν. Καζαντζάκη προς την ΕΚΙΜ στις 9 Ιανουαρίου 1957).

Με αυτά τα λόγια ο συγγραφέας του Αλέξη Ζορμπά ανακοίνωσε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών την πρόθεσή του να δωρίσει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προσωπικά του αντικείμενα και αρχειακό υλικό, λίγους μήνες πριν το θάνατο του.

Η Συλλογή Νίκου Καζαντζάκη περιλαμβάνει το γραφείο του κρητικού συγγραφέα από το σπίτι του στην Αντίμπ της Γαλλίας, με τη βιβλιοθήκη, τα αυθεντικά έπιπλα και τα προσωπικά του αντικείμενα, χειρόγραφα των έργων του και αρκετές από τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του σε πολλές γλώσσες.

Σε ψηφιακές εγκαταστάσεις προβάλλεται πλούσιο αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από ταινίες που βασίστηκαν στα μυθιστορήματα του, όπως ο «Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και ο «Τελευταίος πειρασμός» σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ίσως ο πιο γνωστός διεθνώς νεοέλληνας συγγραφέας, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1883. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και εξακολουθούν να έχουν μεγάλη απήχηση παγκοσμίως.

Ο τάφος του βρίσκεται στον προμαχώνα Μαρτινέγκο των βενετσιάνικων τειχών του Ηρακλείου.

Πηγή: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης | www.historical-museum.gr