Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, μουσείο μοναδικό στο είδος του εδρεύει στον Βαρνάβα Αττικής του Δήμου Μαραθώνα. Τα εκθέματά του αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή παραδοσιακού και κεντημένου ψωμιού στην Ευρώπη. Δύο χιλιάδες άρτοι που συνεχώς αυξάνονται από την Ελλάδα και σαράντα χώρες από όλο τον κόσμο κοσμούν το μουσείο σε ένα διαδραστικό πάντρεμα με την λαογραφία. Μέρος της συλλογής του κάθε χρόνο ταξιδεύει εντός και εκτός συνόρων με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι δρόμοι του ψωμιού» .
Η πλούσια συλλογή του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου με παραδοσιακά και κεντημένα ψωμιά που είναι βασισμένα σε ήθη και έθιμα (στο κύκλο της ζωής και στον κύκλο του χρόνου) από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, η καλλιέργεια της γης, η σπορά, ο θερισμός, το άλεσμα και το ψήσιμο μεταμορφώνουν το ψωμί σε έργο τέχνης. Άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και την τέχνη, με σεβασμό στη “μητέρα γη” το μουσείο έχει στόχο την ανάδειξη και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το δημητριακό, ένα τόσο σημαντικό αγαθό για του κόσμου και παράλληλα ιερό προϊόν της Μεσογείου αποτυπώνεται στα εκθέματα με τον καλύτερο τρόπο.
Στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου από τη πρώτη μέρα λειτουργίας του έως σήμερα υπάρχει συνεχής και αυξανόμενη επισκεψιμότητα ελλήνων και ξένων όλων των ηλικιών. Σε αυτό έχουν συμβάλει το Δ.Σ του μουσείου, οι δεκάδες εθελοντές που διαθέτει (εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και φορείς του Δημοσίου όπως το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού και πολίτες με κέφι και μεράκι). Λόγω του ότι είναι το μοναδικό μουσείο στο είδος του σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, με κεντρικό θέμα το ψωμί, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από τους εκπαιδευτικούς, για την εκπαίδευση μαθητών όλων των βαθμίδων, από συλλόγους, ΚΑΠΗ, τουριστικά γραφεία και από μεμονωμένους επισκέπτες. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από φορείς του Εξωτερικού ζητώντας συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου. Να επισημάνουμε ότι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πλήρη ξενάγηση, να ενημερωθεί για τα ήθη και τα έθιμα (στο κύκλο της ζωής και το κύκλο του χρόνου) που σχετίζονται με ένα βασικό προϊόν της διατροφής του ανθρώπου. Μια ξενάγηση που πραγματοποιείται με μοναδικό τρόπο καθότι οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες συμμετέχουν διαδραστικά (καλλιέργεια γης, σπορά, θερισμό) και αντικειμένων του Μουσείου (αλέτρι, παλαμαριά, χειρόμυλος), ζύμωμα, κατασκευής κεντημένων άρτων κ.ά. Είναι ένα ζωντανό μουσείο που καθημερινά έχει συμμετοχή ανθρώπων που θέλουν να ενημερωθούν και να διδαχτούν την τέχνη του κεντημένου ψωμιού.

Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου,
Ανδρούτσου 7, Αττική – 19014 – Ελλάδα
http://mouseio-psomiou.com | museio@ilmb.gr
22950- 97870 | 6936891193| 6937822962