Μουσείο – Θέατρο Σκιών Χαρίδημος

Γ. Χαρίδημος ’53, Μουσείο – Θέατρο Σκιών Χαρίδημος

Ο Γιώργος Χαρίδημος μέσα στην σκηνή του θεάτρου ΕΡΜΗΣ κρατώντας τον καραγκιόζη και τον μπάρμπα- Γιώργο του πατέρα  1953.

Ο Χρήστος Χαρίδημος το 1926 κατεβαίνει στον Πειραιά και δημιουργεί το μόνιμο το θέατρο σκιών ή όπως συνήθιζε να λέει  το καραγκιοζοθέατρο “Ερμής”.

Σε όλες τις παραστάσεις του ως βοηθός του είναι ο γιος του Γιώργος Χαρίδημος. Και έτσι αρχίζει να μαθαίνει να ζωγραφίζει, να φτιάχνει φιγούρες, να μαθαίνει πως κινούν τις φιγούρες, να φτιάχνει καραγκιοζίστικες ιστορίες και να  μυείται στη τέχνη του καραγκιοζοπαίκτη.

Γι’ αυτό και το 1942 ξεκινάει να δίνει μόνος του παραστάσεις στο “Πανελλήνιο”, ενώ συνέχιζε να δίνει τις απογευματινές παραστάσεις στο “Ερμής” και ο πατέρας του τις βραδινές. Μετά από την συνταξιοδότηση του πατέρα του αναλαμβάνει μόνος του το θέατρο.

Τελικά αποκτά το δικό του θέατρο σκιών στην Πλάκα “το Φανάρι του Διογένη”, εκεί δούλεψε για δεκαοκτώ χρόνια και πραγματικά ζούσε μέσα απο τις φιγούρες του, κάθε φορά που ο καραγκιόζης έτρωγε καρπαζιές εκείνος ένιωθε τον πόνο του.

Ευχαριστούμε θερμά, τον Χαράλαμπο Ρουμελιώτη βοηθό του Σωτήρη Χαρίδημου που σε συνεργασία μαζί του μας έδωσαν την ιστορία των φωτογραφιών.