Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου κτίσθηκε κατά τη διετία 1967-1968 στη θέση της παλαιάς οικίας του Αλέξανδρου Κορυζή (Πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1941), η οποία δωρίθηκε από τους κληρονόμους του στο Ελληνικό Δημόσιο για τον σκοπό αυτό.

Στο Μουσείο υπάρχουν δύο αίθουσες έκθεσης, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο του κτηρίου, που φιλοξενούν εκθέματα από όλη την περιοχή της Τροιζηνίας (Πόρο, Γαλατά, Τροιζήνα, Μέθανα κ.λ.π.), καθώς και ορισμένα ευρήματα από παλαιότερες ανασκαφές στην Ερμιόνη.
Η έκθεση του ισογείου περιλαμβάνει επιγραφές, γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από την Καλαύρεια (Πόρος), την Τροιζήνα και τα Μέθανα.

Στον προθάλαμο της αίθουσας εκτίθεται ένα γύψινο εκμαγείο της περίφημης ενεπίγραφης στήλης από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής.

Στα επιγραφικά εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης ένα αρχαϊκό επίγραμμα (γύρω στο 600 π.Χ.) χαραγμένο σε κυβόλιθο από τραχείτη, ένα τιμητικό ψήφισμα της πόλης της Τροιζήνας (369 π.Χ.) και το ενεπίγραφο βάθρο ενός χάλκινου ανδριάντα του αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκου Αυρηλίου, ανάθημα της πόλης των Μεθάνων (175-180 μ.Χ.).

Στα γλυπτικά εκθέματα συγκαταλέγονται δύο αγαλματίδια, ένα γυμνό αγόρι και μια γυναίκα με χιτώνα και ιμάτιο, από την πόλη και την ακρόπολη της Τροιζήνας, καθώς και επιτύμβιες στήλες των κλασικών και των ρωμαϊκών χρόνων από την Τροιζήνα και την Καλαύρεια.

Τα αρχιτεκτονικά μέλη αντιπροσωπεύονται από μια σειρά κιονοκράνων δωρικού, ιωνικού και κορινθιακού τύπου, που δείχνουν στον επισκέπτη την εξέλιξη και τη διαδοχή των αρχιτεκτονικών ρυθμών από τον 6ο αι. π.Χ. έως τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους.

Επίσης υπάρχουν δείγματα από πήλινα αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονται από την κεράμωση των κτηρίων του ιερού του Ποσειδώνος στην Καλαύρεια, από την αρχαία Τροιζήνα και από τα Μέθανα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς διατηρεί τον γραπτό της διάκοσμο και την υδρορρόη σε σχήμα λεοντοκεφαλής, είναι μια πήλινη σίμη του 6ου αι. π.Χ. από το ιερό της Αφροδίτης Ακραίας στην Τροιζήνα.

Στην αίθουσα του ορόφου εκτίθενται κυρίως κεραμικά και χάλκινα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας και από την Ερμιόνη.

Στα εκθέματα της προϊστορικής περιόδου συγκαταλέγονται τα πρωτοελλαδικά ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στον Κάβο Βασίλη του Πόρου και τα ευρήματα από τη μεσοελλαδική ακρόπολη της Μαγούλας του Γαλατά.

Ιδιαίτερα αξιόλογα είναι τα εκθέματα των μυκηναϊκών χρόνων, όπως τα κτερίσματα από τους τρεις θολωτούς τάφους της Μαγούλας του Γαλατά (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, χάλκινα όπλα), τα αγγεία από τους θαλαμοειδείς τάφους της Απάθειας του Γαλατά, τα πολυάριθμα ειδώλια από το μυκηναϊκό ιερό στον Άγιο Κωνσταντίνο των Μεθάνων και τα ευρήματα από τη βραχονησίδα Μόδι.

Τα εκθέματα των ιστορικών χρόνων περιλαμβάνουν ευρήματα από την αρχαία Καλαύρεια, μεταξύ των οποίων και ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο του Ασκληπιού, καθώς και διάφορα κτερίσματα (αγγεία, ειδώλια, χάλκινα αντικείμενα κλπ.) από τα νεκροταφεία της Τροιζήνας, των Μεθάνων και της Ερμιόνης, τα οποία εκτείνονται χρονικά από την πρωτογεωμετρική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Την έκθεση συμπληρώνουν τα ευρήματα από τάφους των πρωτοβυζαντινών χρόνων που ανασκάφηκαν στην Τροιζήνα και τα Μέθανα.

Πλατεία Κορυζή, Πόρος, Τ.Κ. 180 20 | Τηλ.: 22980 23276