Μουσείο Ραδιοφώνου

Ραδιόφωνο του 1948, Μουσείο Ραδιοφώνου

Ραδιόφωνο της εταιρείας Britannia είναι ελληνικής συναρμολόγησης.

Ιστορία του ραδιοφώνου

Μάιο του 1948 : Μία ομάδα ερασιτεχνών οδηγών του 781 Λόχου Γενικών Μεταφορών, με την έγκριση του Διοικητή τους δημιούργησαν τον πρώτο μη δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό με επίσημη ονομασία «Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων» που ονομαζόταν στην τρέχουσα «το Ενόπλων Δυνάμεων» ή απλώς «το Ενόπλων», κατ’ αναλογίαν προς «το ΕΙΡ» και λειτουργούσε από τη σχολή χωροφυλακής στους Αμπελόκηπους.

Όλα ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του τότε στρατιώτη Δ. Πετρίτσης και των συναδέλφων του, όπου έβαζαν δίσκους ελαφράς μουσικής που μεταδίδονταν από τα μεγάφωνα του στρατοπέδου, για να διασκεδάζουν. Ακροατές της μουσικής δεν ήταν μόνο όσοι βρίσκονταν μέσα στο στρατόπεδο, αλλά και οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο «Σωτηρία» οι οποίοι με χωνιά έστελναν τις παραγγελίες τους. Επειδή όμως η μουσική αντηχούσε κακόηχα, ομάδα στρατιωτών προθυμοποιήθηκε να εγκαταστήσει έναν πομπό στα στρατιωτικά κτίρια, με άδεια του κ. Αυγέρη τις γνώσεις και το μεράκι του τεχνικού Γ. Γιαπάτα αλλά και 1.500 δραχμές που συγκέντρωσαν όλοι οι στρατιώτες κατασκευάστηκε ο πρώτος πομπός και  έτσι ακούσθηκε η πρώτη εκφώνηση: «Εδώ! 781 Λόχος Γενικών Μεταφορών» στα κτήρια αυτά αργότερα στεγάσθηκε η Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (Υ.ΕΝ.Ε.Δ).

Αύγουστο του 1948 : Ξεκινάει η δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Λάρισας, ο οποίος εγκαταστάθηκε σε κτηρίο που βρισκόταν στο Β’ Στρατόπεδο, ήταν στρατιωτικός και δημιουργήθηκε στα χρόνια του εμφυλίου για λόγους προπαγανδιστικούς κυρίως αλλά και για να καλύψει τις ανάγκες επικοινωνίας των στρατιωτικών με τις οικογένειές τους. Τελικά πρωτολειτούργησε 01 Ιουνίου 1949  από το Α.Σ.Σ. με την ονομασία “Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Κεντρικής Ελλάδος”.