Μουσείο Υποδημάτων

Νυφιάτικα Αλεξανδρούπολης,

Νυφιάτικα του 1905 από Αλεξανδρούπολη τα οποία κατασκεύασε ένα Τούρκος τσαγκάρης και τα φόρεσε η Σαμουρίδου Πανωραία την ημέρα του γάμου της.

Ένα από τα έθιμα του γάμου το οποίο τηρείται ως και τις μέρες μας σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας ήταν ο γαμπρός να στέλνει στο σπίτι της νύφης τους φίλους του γα την ποδέσουν, δηλαδή για να της φορέσουν τα νυφικά παπούτσια.
Πριν τα φορέσουν, έκαναν διάφορα αστεία, για παράδειγμα προσπαθούσαν να πάρουν τα παλιά παπούτσια της ενώ ο συγγενείς της τους εμπόδιζαν.
Η νύφη προσποιούνταν πως δεν την χωρούσαν τα παπούτσια, περιμένοντας το ασήμωμα, δηλαδή το κέρασμα κερμάτων. Γινόταν, κατά κάποιο τρόπο, ένα ψεύτικο μάλωμα, συνοδευόμενο από χαριτωμένα πειράγματα και άλλα διασκεδαστικά στιγμιότυπα.
Τελικά ακόμα οι φίλοι του γαμπρού, εξουδετέρωναν την αντίσταση της νύφης και της φορούσαν τα παπούτσια αφού πρώτα την υποχρέωναν να πιει κρασί από το ένα παπούτσι. Κατά το έθιμο, οι ανύπαντρες βλάμισσες έγραφαν το όνομα τους στην σόλα του παπουτσιού και παρατηρούσαν ποια θα έσβηνε γιατί αυτή θα ήταν η τυχερή διότι πίστευε πως θα παντρευόταν μέσα σε αυτή την χρονιά.