Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΙΠΑ) ιδρύθηκε επί Πρυτανείας Μιχάλη Σταθόπουλου, το Μάιο του 1987 και εγκαινιάστηκε με την Έκθεση Ενθυμημάτων στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της οικίας Κλεάνθους, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου στην Αθήνα. Στον ίδιο χώρο στεγάστηκε και το Πανεπιστήμιο Αθηνών τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του (1837-1841).

Μέσα από την περιήγηση στον ιστορικό αυτό χώρο, ο επισκέπτης ανακαλύπτει την προσφορά του Πανεπιστημίου Αθηνών στην εξέλιξη της επιστημονικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της χώρας, ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα, τότε δηλαδή που τίθενται τα θεμέλια της παραγωγής και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης στη νεότερη Ελλάδα.

Αποστολή του Μουσείου είναι να προβάλει την ιστορία του ιδρύματος καθώς και το έργο των θεμελιωτών της επιστήμης της νεότερης Ελλάδας, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς μεταξύ Πανεπιστημίου και κοινωνίας. Στο πλαίσιο της παραπάνω αποστολής διοργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις, πολιτιστικά και επιστημονικά γεγονότα γύρω από την ιστορία της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας, αλλά και γύρω από τις σύγχρονες επιστημονικές πρακτικές.

Όραμα του Μουσείου είναι να διατηρεί υψηλό επίπεδο στις υπηρεσίες που προσφέρει και να παρέχει ερεθίσματα για μάθηση, έμπνευση, και κριτική σκέψη σε ένα φιλικό περιβάλλον για διαφορετικά είδη κοινού, διατηρώντας ανοιχτό το διάλογο με την κοινωνία.

Πέρα από τις καθιερωμένες δραστηριότητές (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα), το Μουσείο εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια οργανώνει και φιλοξενεί μια ποικιλία από παράλληλες εκδηλώσεις, προσελκύοντας σήμερα περίπου 13.000 επισκέπτες ετησίως.

Προγράμματα ξενάγησης προσφέρονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία των επισκεπτών, ενώ φιλοξενούνται εκδηλώσεις επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Μουσείο διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιοδικές εκθέσεις, διεθνή συνέδρια, συμπόσια, επιστημονικές συναντήσεις, σεμινάρια/διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, κ.α.

Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται βιβλία (σπάνιες εκδόσεις, επιστημονικά συγγράμματα), έντυπα (διπλώματα, εφημερίδες, φυλλάδια, περιοδικά), χειρόγραφα (επιστολές, έγγραφα, διπλώματα, ψηφίσματα, βιβλία), έργα τέχνης (προσωπογραφίες καθηγητών φιλοτεχνημένες από αναγνωρισμένους ζωγράφους της εποχής, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, ιστορημένα χειρόγραφα), σπάνια επιστημονικά όργανα, λάβαρα, σημαίες, σφραγίδες, αναμνηστικά μετάλλια, φωτογραφικό αρχείο.

Πληροφορίες Επισκεπτών | Στοιχεία επικοινωνίας

Θόλου 5, Πλάκα – 10556 Αθήνα

Τηλ.: 210 3689500 – 10 | Fax.: 210 3689501

www.historymuseum.uoa.gr | [email protected]

Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό Ωράριο: Από 1 Οκτωβρίου έως και 31 Μαΐου | Δευτέρα – Παρασκευή 09.30 -14.30

Θερινό Ωράριο:

Από 1/6 έως  30/9: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.30 – 14.30 | Δευτέρα & Τετάρτη 09.30 – 14.30 & 18.00 – 21.00

Tο Μουσείο είναι κλειστό Σάββατα, Κυριακές και αργίες.

Κάθε πρώτη και τελευταία Κυριακή του μήνα το Μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό, ενώ κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα πραγματοποιείται δωρεάν ξενάγηση στις 13.00.

Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210 3689502-4.