Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας

Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας

Το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας αποτελεί ένα χώρο γεμάτο Ναυτιλία , Ιστορία και Λιμενικό Σώμα , όπου ξετυλίγονται ιστορίες, επιμέρους ατμόσφαιρες και κόγχες όπου το βλέμμα κάνει στάσεις.

Ο σκοπός του Ινστιτούτου είναι διττός με την έρευνα και την μελέτη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, την συλλογή, συντήρηση και έκθεση κειμηλίων ιστορικού ενδιαφέροντος να κατέχει τον πρώτο λόγο. Παράλληλα όμως συνδέεται και με την προσέλκυση της νέας γενιάς στο ναυτικό επάγγελμα και το Λιμενικό Σώμα.

Το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας αποτελεί εποπτευόμενη Υπηρεσία του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

H ιστορία του Ινστιτούτου ξεκινάει το 1982 όταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε την ιδέα να συγκεντρωθούν, για λίγες ημέρες στο νησί της Ύδρας άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού από όλα τα κράτη της Μεσογείου, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα: « Η Μεσόγειος του χθες και του σήμερα». Η επίσκεψη της στη Ναυτική σχολή της Ύδρας υπήρξε αφορμή, ώστε μια μικρή ομάδα στελεχών του Λιμενικού Σώματος να συλλάβει την ιδέα ίδρυσης του Μουσείου.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε από αυτή την εκδήλωση, με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου πολιτισμού μεταφέρθηκε για φύλαξη στη σχολή Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά, όπου σταδιακά άρχισε η συγκέντρωση και η συντήρηση των εκθεμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, όπως ονομαζόταν τότε.
Την νομική του υπόσταση απέκτησε το 1991 και λειτούργησε στη σχολή Λιμενοφυλάκων έως το 1993 , ενώ με το νόμο 2638/1998 (ΦΕΚ 204Α’) μετονομάστηκε σε Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας (Ι.Ι.Ε.Ν).

Το όνειρο των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την ίδρυση του Ινστιτούτου, ολοκληρώθηκε το 2007 όταν βρέθηκε ο χώρος για την στέγαση και την λειτουργία του επί της οδού Γρ. Λαμπράκη 154 στον Πειραιά. Ένας χώρος Ιστορικός καθώς αποτελούσε την αίθουσα διεξαγωγής των εξετάσεων των Ελλήνων Ναυτικών και την αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλία.

Στο ζεστό αυτό χώρο με τα ομοιώματα πλοίων (από την αρχαιότητα έως και σήμερα), τα ναυτικά όργανα, τους ζωγραφικούς πίνακες, τις λιθογραφίες-αγιογραφίες, τα ιστορικά κειμήλια, ο οποίος είναι κατανεμημένος σε ιστορικές περιόδους που ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν μέχρι την σύγχρονη, καλούν τον επισκέπτη να ταξιδέψει και να γνωρίσει το πλήρες φάσμα της εξέλιξης της Εμπορικής Ναυτιλίας στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και να νιώσει το έντονο συγκινησιακό φορτίο, ανεξάρτητα από την ηλικία του, είτε είναι ναυτικός είτε όχι, αφού όλοι ανεξαιρέτως έχουν κάτι να μάθουν αλλά και κάτι να θυμηθούν.

 

Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας

Γρ. Λαμπράκη 154, 185 33 Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 14:00 | Είσοδος ελεύθερη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

213 137 1358 / 210 4297616 | Fax : 210 4281665

www.museum.yen.gr   |   e-mail: museum@yen.gr