Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας

Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας εδρεύει στο πατρικό σπίτι της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, στην οδό Λασκαρίδου 120 στην Καλλιθέα.

Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει την μόνιμη έκθεση στην οποία βρίσκονται έργα (σχέδια, προσχέδια και πίνακες ζωγραφισμένους με λάδια) και προσωπικά αντικείμενα της ζωγράφου και του περιβάλλοντός της (προθήκες στις οποίες περιλαμβάνονται η παλέτα της, η κασετίνα στην οποία τοποθετούσε τα χρώματα και τα εργαλεία της στις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, πινέλα, διάφορες χειρόγραφες επιστολές, τρία αντίτυπα του ημερολογίου της, γλυπτό από μάρμαρο του χεριού της μητρός της φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κ. Δημητριάδη, κάποια ενδύματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ένα μπαούλο, μια κιθάρα, έναν καθρέπτη εποχής, ένα σκρίνιο και κάποιες φωτογραφίες εκείνης και της οικογένειας της). Τις δυο αίθουσες περιοδικών εκθέσεων και φυσικά τον αύλιο χώρο και τον κήπο, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται μουσικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

Οι περιοδικές εκθέσεις φιλοξενούν έργα τοπικών αλλά και μη καλλιτεχνών, αλλά και εκθέσεις από τις συνεργασίες της Πινακοθήκης με ιδρύματα και άλλους Πολιτιστικούς φορείς.

Μέλημα της Πινακοθήκης είναι η όσο το δυνατόν περισσότερο εξάπλωση της τέχνης σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, με προτεραιότητα την νέα γενιά. Βασικό για το σκοπό αυτό είναι η επιμόρφωση των παιδιών των σχολείων, η συνεργασία και η συστηματική ξενάγηση τους στις εκθέσεις που φιλοξενούμε.

Η Πινακοθήκη προσπαθεί να παίξει έναν χρήσιμο ρόλο στον πολιτισμό της πόλης. Κατά καιρούς γίνονται συζητήσεις και ομιλίες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των εκθέσεων είναι γεμάτο, πράγμα το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε πως τα οράματά μας αρχίζουν να υλοποιούνται, βέβαια, ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Το 2011 συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την λειτουργία αυτής της οικίας ως Πινακοθήκη, και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι για το έργο, σύναμμα μας γεμίζει ευθύνες για το μέλλον και για την ποιοτικότερη αναμόρφωση του ρόλου της. Ο Πολιτισμός πρέπει να εξαπλώνεται στη κοινωνία και η Πινακοθήκη παίζει έναν σημαντικό ρόλο σ’ αυτόν τον τομέα, εξάλλου ήταν και μια από τις επιθυμίες της Σοφίας Λασκαρίδου και εμείς προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί και να φανούμε άξιοι.

Η Πινακοθήκη συνεργάζεται απόλυτα και καθημερινά με τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας. Επίσης, συνεργάζεται και με άλλους πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Προσπαθώντας έτσι να συμβάλει και εκείνη στο όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η συνεργασία είναι πολύ σημαντική και ο Πολιτισμός είναι ένα πολύ καλό μέσον για την επίτευξη αυτών των στόχων και της διάδοσης των ιδεών. Θεωρούμε πως ο Πολιτισμός είναι παιδεία, και οι άνθρωποι που παιδεύονται είναι ελεύθεροι.