Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1914 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μουσεία.

Τα αντικείμενά του οργανωμένα κατά συλλογές ξεπερνούν τις 30.000 και χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ο αιώνα.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου δίνει τη μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν πτυχές του βυζαντινού και νεότερου πολιτισμού και να απολαύσουν τη βυζαντινή και νεότερη τέχνη μέσα από μια νέα μουσειολογική άποψη.

Το πρώτο μέρος της μόνιμης έκθεσης είναι αφιερωμένο στη μετάβαση από τον αρχαίο κόσμο στον Βυζαντινό ενώ το δεύτερο μέρος – με τίτλο «Από το Βυζάντιο στη νεώτερη εποχή» – παρουσιάζει διάφορες όψεις της ιστορικής περιόδου από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή (15ος-20ος αιώνας) με αντικείμενα που τα περισσότερα εκτίθενται για πρώτη φορά.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το 2014 γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του (1914-2014). Στα 100 χρόνια της λειτουργίας του κατέστη πολιτιστική δύναμη με βαρύνουσα σημασία. Το σύγχρονο Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο προβάλλει την οικουμενικότητα του Bυζαντίου και τις εμφανείς αναλογίες με τη σημερινή εποχή.

Το 2014 είναι «Έτος El Greco» και στο πλαίσιο αυτό το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στο επετειακό πρόγραμμα για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του διοργανώνοντας έκθεση με τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco». Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 200 εκθέματα: αντικείμενα καθημερινής ζωής, θρησκευτικά και κοσμικά αντικείμενα, αρχειακές πηγές, χειρόγραφα και έντυπα, εικόνες και πίνακες Κρητών και Ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα.

Η έκθεση φωτίζει το κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον της Κρήτης του 16ου αιώνα, στο οποίο διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου πριν την αναχώρησή του για τη Βενετία το 1567. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 19 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015.