Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα σύγχρονο περιφερειακό μουσείο που λειτουργεί από τα τέλη του 2009 σε νεόδμητο κτίριο στη βόρεια είσοδο της πόλης, επί της παλαιάς Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων (έναντι του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του δημοτικού σταδίου Ηγουμενίτσας).

Η συλλογή της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας καλύπτει τις αρχαιολογικές περιόδους από τη Μέση Παλαιολιθική (100.000 π.Χ.) έως τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας (19ος αι. μ.Χ.) και παρουσιάζει, μέσα από επιλεγμένα ευρήματα και πλούσιο συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό, τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του θεσπρωτικού χώρου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ελληνιστική εποχή, περίοδο μεγάλης άνθισης και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική, γενικότερα, για την περιοχή της Ηπείρου.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και είναι δομημένη σε πέντε επιμέρους θεματικές ενότητες: αρχαιολογική ~ ιστορική αναδρομή, οικισμοί των ιστορικών χρόνων, δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος, ταφικά έθιμα.

Στο ισόγειο του Μουσείου, μετά από μία εισαγωγική εκθεσιακή ενότητα για την ιστορία της περιοχής, στην οποία σκιαγραφείται, χρονολογικά, η ανθρώπινη παρουσία από την απώτερη προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους, ακολουθεί η παρουσίαση των σημαντικότερων αρχαίων οικισμών που έχουν ερευνηθεί στη Θεσπρωτία: Γίτανα, Ελέα, Φανοτή-Ντόλιανη και o ρωμαϊκών~παλαιοχριστιανικών χρόνων οικισμός στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας.

Τα ευρήματα που εκτίθενται στις δύο αίθουσες του ημιoρόφου ζωντανεύουν πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της Θεσπρωτίας κατά την αρχαιότητα, τη ρωμαιοκρατία και τους βυζαντινούς χρόνους:

Δημόσιος βίος:

• οικονομική οργάνωση των αρχαίων κοινωνιών

• πολιτειακοί θεσμοί και δημόσια κτίρια

• πόλεμος και οπλισμός

• ιερά και λατρείες

Ιδιωτικός βίος:

• επαγγέλματα και καθημερινές ασχολίες

• η κατοικία καi η ζωή μέσα στο σπίτι

• ένδυση, καλλωπισμός και προσωπική υγιεινή

• παιχνίδι – διασκέδαση

Ο άνω όροφος της έκθεσης είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στην ενότητα για τα ταφικά έθιμα και τις αντιλήψεις για το θάνατο, με την οποία και ολοκληρώνει ο επισκέπτης την περιήγησή του στο μουσείο.

Mέσα από την χρήση νέων τεχνολογιών (οθόνες αφής και βιντεοπροβολές), σε διάφορα σημεία του εκθεσιακού χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να αντλήσουν επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες.

Στο μουσείο υπάρχει, ακόμη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα βιντεοπροβολών, αίθριο ~ μικρό αμφιθέατρο και ανοικτή ταράτσα, όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Το μουσείο είναι προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ): υπάρχει ράμπα πρόσβασης στην είσοδο, ενώ η περιήγηση στην έκθεση και στους χώρους του μουσείου υποστηρίζεται από ανελκυστήρα. Ειδικές ρυθμίσεις έχουν γίνει και στους χώρους υγιεινής.

Στον χώρο υποδοχής του μουσείου λειτουργεί πωλητήριο με έντυπες εκδόσεις, αντίγραφα και αναμνηστικά είδη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας | Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-15:00, Δευτέρα: κλειστό

Θερινό ωράριο λειτουργίας     |  Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-20:00, Δευτέρα: κλειστό

Τιμή εισιτηρίου: ολόκληρο € 2 – μειωμένο € 1

Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του ισχύοντος, κάθε φορά, ωραρίου:

Ταχ. Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου 2, 461 00 – Ηγουμενίτσα

Τηλ.: +30 2665 0 28539, 24733, 21417  | Fax: +30 2665 0 25133

http://www.igoumenitsamuseum.gr/  | e-mail: amig@culture.gr & efathe@culture.gr