«Ανατομία», Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Ανατομία του ανθρωπίνου σώματος», Δημήτριος Μαυροκορδάτος (1836).

Η σπάνια αυτή έκδοση αποτελεί το πρώτο πανεπιστημιακό σύγγραμμα Ανατομίας που διδάχθηκε στην Ιατρική Σχολή από τον καθηγητή Δημήτριο Μαυροκορδάτο, το νεότερο καθηγητή της Σχολής και τον πρώτο που δίδαξε ανατομία και φυσιολογία στην Ελλάδα.

Το όνομά του συνδέεται με την πρώτη γνωστή κινητοποίηση των φοιτητών του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ζήτησαν από τον Δ. Μαυροκορδάτο να μιλάει πιο αργά στις παραδόσεις του, έτσι ώστε να προλαβαίνουν να κρατούν σημειώσεις, ή να εκδώσει τις σημειώσεις του. Ο Μαυροκορδάτος αρνήθηκε, και οι φοιτητές απείχαν τρεις ημέρες από τα μαθήματά του. Με απόφαση της Συγκλήτου, οι πρωταίτιοι φοιτητές τιμωρήθηκαν.

Ο Μαυροκορδάτος πέθανε σε ηλικία 28 ετών, το 1839 από φυματίωση. Κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο την οικία του, από τα εισοδήματα της οποίας μετά την πώλησή της θεσμοθετήθηκε υποτροφία για δύο απόρους φοιτητές της Ιατρικής. Ο πρώτος υπότροφος, μαζί με τον Κ. Βουσάκη, ήταν ο Αναστάσιος Γούδας, ο πρώτος διδάκτορας του Πανεπιστημίου (1843), ο οποίος είχε κατηγορηθεί ως υποκινητής της κινητοποίησης εναντίον του Μαυροκορδάτου.