Άλλες εκδηλώσεις
14 Ιουνίου 2013 Έναρξη
14 Ιουνίου 2013 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9 (σταθμός μετρό Ακρόπολη), Αθήνα

Τηλ.: 210 8055777
e-mail.: info@aegeussociety.org
Ιστοσελίδα

TO.RA.KE.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Προβολή της αρχαιολογικής ταινίας «TO.RA.KE.» του Φίλιππου Κουτσαφτή.

Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής, ενώ η δρ Monica Nilsson (Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών) θα μιλήσει για τις ανασκαφές στα Δενδρά και την εύρεση της περιώνυμης πανοπλίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η αρχαιολογική ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή ΤΟ.RΑ.ΚΕ. (ή αλλιώς Θώρακας στη Γραμμική Β) ιστορεί την ανεύρεση της περίφημης πανοπλίας των Δενδρών και τον διαχρονικό αντίκτυπο αυτής στην τοπική κοινωνία. Η χάλκινη μυκηναϊκή πανοπλία ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 1960 σε θαλαμοειδή τάφο του νεκροταφείου των Δενδρών από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Βερδελή και τον Σουηδό αρχαιολόγο Paul Åström. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Η συγκεκριμένη πανοπλία είναι μέχρι σήμερα η μόνη γνωστή ακέραια του είδους από την περιοχή του Αιγαίου πριν από τη Γεωμετρική Εποχή. Αποτελείται από δύο μεγάλα ελάσματα για την προστασία του θώρακα και της πλάτης. Το επάνω μέρος αυτών έφερε δύο καμπύλα προστατευτικά ελάσματα, τα επώμια, στην άκρη των οποίων συνδέονταν δύο καμπύλα περιβραχιόνια. Ανάμεσα στα επώμια υπήρχε το περιλαίμιο. Στο κάτω μέρος των δύο μεγάλων ελασμάτων προσαρμόζονταν έξι ζωστήρες, τρεις εμπρός και τρεις πίσω. Την εξάρτυση του πολεμιστή πιθανώς συμπλήρωνε ένα οδοντόφρακτο κράνος δεδομένου ότι κοντά στην πανοπλία βρέθηκαν μέσα σε ένα χάλκινο λέβητα δόντια κάπρου και δύο χάλκινες παραγναθίδες.