Εκθέσεις
8 Ιουνίου 2024 Έναρξη
30 Ιουλίου 2024 Λήξη
Δευτέρα έως Κυριακή: 08:00-19:00, Τρίτη: 13:00-19:00 Ώρα
Ελλάδα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44 (Πατησίων), Αθήνα

Ιστοσελίδα

«Spectacular environments»

8 Ιουνίου - 30 Ιουλίου 2024

Στο χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα φιλοξενηθεί ατομική έκθεση του Ηλία Παπανικολάου με τίτλο «Spectacular environments».

Ο Ηλίας Παπανικολάου ζωγραφίζει στιγμές. Τα έργα του είναι εικόνες παγωμένες στον χρόνο, ιδωμένες με χιουμοριστική διάθεση και pop αισθητική. Εικόνες σκηνοθετημένες για να δημοσιευτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γυαλιστερές και πολύχρωμες, με λειασμένα όλα εκείνα τα αιχμηρά ζητήματα, που βασανίζουν κρυφά τον καθένα μας. Οι τόσες πολλές και ετερόκλητες ανθρώπινες φιγούρες και οι διαδρομές τους μέσα στις εποχές, είναι ένα ανεξάντλητο υλικό για τον εικαστικό. Οι ήρωές του δεν στρέφουν το βλέμμα τους προς εμάς, δεν αλληλεπιδρούν με τον θεατή. Είναι απόμακροι και απομονωμένοι, απορροφημένοι στις δικές του σκέψεις ο καθένας. Μέσα στο πλαίσιο εκείνο που προσεκτικά όλοι χτίζουμε γύρω μας για να προστατευτούμε από τις επιθέσεις μιας πραγματικότητας στην οποία έχουμε δυσκολία να προσαρμοστούμε και την οποία ενδεχομένως αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε.

Έργα δημιουργημένα με χρωματική παλέτα έντονη, που θυμίζει ζωγραφική του Hockney, ιδίως στα έργα του εκείνα που απεικονίζουν πισίνες όπου και αποτυπώνεται με σαρκαστική διάθεση η σύγχρονη ζωή, που ενώ ξεχνάμε να τη ζήσουμε, δεν παραλείπουμε να τη διαφημίσουμε στο λαμπερό προφίλ μας.

Όπως σημειώνει ο ζωγράφος, «η ζωγραφική μου είναι το πεδίο όπου φανερώνεται ένας κόσμος ο οποίος συνδέεται με τον πραγματικό, τον παρακολουθεί στενά και αντλεί ζωή από αυτόν. Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από φιγούρες που άλλοτε στέκονται και σου απευθύνονται, άλλοτε μοιάζουν με ένα περίγραμμα σ’ έναν τοίχο. Μια μεταβατική εποχή όπως ετούτη δεν την παρακολουθείς με βεβαιότητες, είναι ανάγκη αυτά που κάνεις να είναι η διαλεκτική σου με τη ρευστότητά της.

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Διοργάνωση: Αιμιλία Κουγιά.