Άλλες εκδηλώσεις
27 Φεβρουαρίου 2013 Έναρξη
27 Φεβρουαρίου 2013 Λήξη
19.00 Ώρα
Ελλάδα Αuditorium Ιταλικoύ Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πατησίων 47, Αθήνα

Τηλ.: 210 5242646
e-mail.: eventi.iicatene@esteri.it
Ιστοσελίδα

Eλληνική Παλιγγενεσία και Ιταλική Λογοτεχνία

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Διάλεξη του καθ. Ιωάννη Τσόλκα με τίτλο «Η Ελληνική Παλιγγενεσία και ο αντίκτυπός της στην Ιταλική Λογοτεχνία του 19ου αιώνα».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Ελλάδα-Ιταλία. Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών» που διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην «ηρωική» κυρίως περίοδο της Παλιγγενεσίας, στα χρόνια από το 1815 έως το 1870 –η ιστορία μέχρι το 1859 είναι μια συνεχής εναλλαγή επαναστάσεων και αντιδράσεων– η Ιταλία και ο πνευματικός της κόσμος αναγνώριζαν στους αγώνες της Ελλάδας υψηλές επιδιώξεις και στόχους. Διέκριναν να αναγεννιέται ένα κράτος μέσα από αγώνες, θυσίες, ακόμα και μέσα από εμφύλιες συγκρούσεις. Η συνειδητοποίηση ότι μια εθνική επανάσταση όχι μόνο δεν είναι αδύνατη αλλά κι ότι υπάρχει οδηγός και πρότυπο για την επίτευξη της ανεξαρτησίας, οδηγούν στην εκτενή φιλελληνική λογοτεχνία. Ένα ευνοϊκό «κράμα» για τον αγώνα της Ελλάδας αλλά και για τη φιλελληνική παραγωγή απετέλεσαν ο «μύθος» και η αφύπνιση του έθνους με το πατριωτικό στοιχείο που ήταν αναγκαία για το Ρομαντισμό, η αρχαία Ελλάδα ως ιδανικός χώρος για τους νεοκλασικούς καθώς επίσης και το θρησκευτικό συναίσθημα για τη σύγκρουση Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Οι Berchet, Nievo, Gabriele Rossetti, Regaldi, Aleardi, Carducci, Guerrazzi κ.ά. αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι του πολιτικού φάσματος της Ιταλίας –Balbo, Mazzini, Brofferio– αναφέρονταν στην Ελλάδα και με τα λογοτεχνικά και πολιτικά τους έργα αναδεικνύουν, με πλαίσιο τον ανατέλλοντα εθνικισμό, όλα τα χαρακτηριστικά και ιδεώδη των δυο λαών. Η Ελληνική επανάσταση καθώς και οι ελληνικοί αγώνες σε όλο σχεδόν τον 19ο αιώνα ταυτίστηκαν με την Ιταλική προσπάθεια για εθνική καταξίωση και τη συγκρότηση του Ιταλικού κράτους. Ο Φιλελληνισμός γίνεται μόδα (και με την κυριολεκτική ακόμα έννοια του τρόπου ένδυσης), και ακόμα όπως γράφει ο Νiccolò Tommaseo «Ταξίδια, ιστορίες, ειδήσεις, όλα αυτά που αφορούν την Ελλάδα, ό,τι και να είναι είτε παλιά είτε σύγχρονα».

Τα θέματα της σφαγής της Χίου, η ηρωική άμυνα και έξοδος του Μεσολογγίου, το Σούλι και οι αγώνες του ενάντια στο δεσποτισμό και την τυραννία, η ναυμαχία του Ναβαρίνου, η συνθήκη της Αδριανούπολης, η δολοφονία του Καποδίστρια και η εγκαθίδρυση της μοναρχίας με την άφιξη του Όθωνα καθώς και τα πρόσωπα Ελλήνων ηρώων, όπως του Μπότσαρη, του Ρήγα και του Κανάρη, αλλά και των ξένων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της, όπως του Βύρωνα και του Santarosa, κυριαρχούν στην Ιταλική φιλελληνική δημιουργία του 19oυ αιώνα.

Είσοδος ελεύθερη.