Εκθέσεις
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00, Δευτέρα: κλειστά Ώρα
Ελλάδα Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Ιωάννινα

Τηλ.: 26510 01089
e-mail.: ibepka@culture.gr
Ιστοσελίδα

50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στην Ήπειρο

15 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου 2011

Η περιοδική έκθεση «50 Χρόνια Αστερίξ» που είχε διοργανώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη ΜΑΜΟΥΘ Κόμιξ, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Αστερίξ, φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με τίτλο «50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στην Ήπειρο».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 34 πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα που προέρχονται από όλα τα τεύχη που έχουν σχεδιαστεί από το 1959 έως το 2009, κατά θέματα. Στις ενότητες αυτές παρουσιάζονται οι ήρωες των ιστοριών (Αστερίξ, Οβελίξ, Πανοραμίξ, κ.λπ.), ο γαλατικός τρόπος ζωής (γαστρονομία, καβγάς, φιλία κ.λπ.), οι πόλεις τους (Λουτέτια, σημ. Παρίσι), οι γείτονες των διάσημων πρωταγωνιστών (Βέλγοι, Ελβετοί κ.λπ.) και ασφαλώς οι Ρωμαίοι (λεγεωνάριοι, ρωμαϊκά κτίρια κ.λπ.).

Η έκθεση πλαισιώνεται με αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, προκειμένου να ενισχυθεί ο παιδευτικός χαρακτήρας της και συνδυάζεται με προβολή σε βίντεο, κινουμένων σχεδίων. Συγχρόνως, με αφορμή τον Αστερίξ και τους Γαλάτες του, γίνονται αναφορές στους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου (279 π.Χ), στους Κέλτες Δρυίδες και τους ιερείς του Διός στη Δωδώνη, στην ιερή βελανιδιά και τη λατρεία του θεού στο ηπειρωτικό ιερό.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη σύμπραξη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων και με την υποστήριξη της Εταιρείας των Φίλων των Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.