Εκθέσεις
25 Ιουνίου 2022 Έναρξη
9 Οκτωβρίου 2022 Λήξη
Δευτέρα: 08:00-20:00, Τρίτη: 13:00-20:00, Τετάρτη-Κυριακή: 08:00-20:00 Ώρα
Ελλάδα Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Τηλ.: 213 2139500
e-mail.: bma@culture.gr
Ιστοσελίδα

Στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela

25 Ιουνίου-9 Οκτωβρίου 2022

Φωτογραφική περιοδική έκθεση του καταξιωμένου φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου με τίτλο «… “ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» παρουσιάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Βασίλη Αρτίκου οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη χριστιανική Αιθιοπία, και ειδικότερα στα βόρεια υψίπεδα της χώρας όπου βρίσκεται η μικρή πόλη Lalibela. Εκεί φιλοξενείται ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο έντεκα μονολιθικών εκκλησιών, λαξευμένων στον ηφαιστειακό βράχο και χρονολογούμενων από τον 9ο έως τον 14ο αι. Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες της αιθιοπικής χριστιανικής κοινότητας.

Στις 65 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο φωτογράφος αποτυπώνει το κάλλος του μοναδικού αυτού τόπου που επισκέφθηκε αλλεπάλληλες φορές, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τους προσκυνητές, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες στη Lalibela με αφορμή τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης.

Τη φωτογραφική έκθεση εμπλουτίζει μια μικρή συλλογή νεότερων έργων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τα οποία συνδέονται με τη μονοφυσιτική κοινότητα της Αιθιοπίας.