Άλλες εκδηλώσεις
10 Ιουνίου 2019 Έναρξη
10 Ιουνίου 2019 Λήξη
19:30 Ώρα
Ελλάδα Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Τηλ.: 210 3680900 (εσωτ. 152)
Ιστοσελίδα

Κατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Διάλεξη του επικεφαλής της ομάδας «Antikythera Mechanism – The FRAMe Project», Αριστείδη Βούλγαρη, με τίτλο «Κατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία».

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, μοναδική στο είδος της μηχανολογική κατασκευή, βρέθηκε τυχαία σε ένα ναυάγιο των Αντικυθήρων το 1900 από σφουγγαράδες. Πρόκειται για ένα είδος αναλογικού υπολογιστή, ο οποίος μπορούσε να προβλέπει τη θέση του Ηλίου στον ουρανό, τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης καθώς και την ημερομηνία έναρξης αθλητικών αγώνων όπως οι Ολυμπιακοί. Η ομάδα The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism – The FRAMe Project, στηριζόμενη αποκλειστικά σε τομογραφίες ακτίνων-Χ, μελέτησε και ανακατασκεύασε όλα τα εξαρτήματα και συναρμολόγησε δύο πλήρως λειτουργικά αντίγραφα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων».

Στη διάλεξή του, ο Αριστείδης Βούλγαρης μιλάει για το έργο του «The FRAMe Project» και παρουσιάζει το λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού καθώς και τις λειτουργικές ανακατασκευές των δύο αρχαιοελληνικών τοξωτών δραπάνων και του πτολεμαϊκού κατακόρυφου τόρνου όπως αυτά αναπαριστώνται σε κεραμικά αγγεία και τοιχογραφίες.

Διοργάνωση: Ελληνοαμερικανική Ένωση, Hellenic American College (HAEC), Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων.

Είσοδος ελεύθερη.