Άλλες εκδηλώσεις
11 Ιουνίου 2019 Έναρξη
11 Ιουνίου 2019 Λήξη
19.30 Ώρα
Ελλάδα Αμφιθέατρο Μουσείου Αρχαίας Αγοράς, οδός Φιλίππου, Θεσσαλονίκη

Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών: ιστορία, έρευνα, δραστηριότητες

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Διάλεξη της διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Καθηγήτριας δρος Katja Sporn με τίτλο «Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών: ιστορία, έρευνα, δραστηριότητες» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Ανταλλαγές διαλέξεων με τις Ξένες Σχολές και Ινστιτούτα στην Ελλάδα».

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ιδρύθηκε το 1874 και από το 1888 στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο στην οδό Φειδίου. Εξαρχής, σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Ινστιτούτο κάλυψε ένα ευρύ θεματικό φάσμα διερεύνησης του Ελληνικού Πολιτισμού με ανασκαφές στα ιερά της Ολυμπίας, της Σάμου και του Καλαποδίου, στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας και στη νεκρόπολη του Κεραμεικού της Αθήνας. Τελευταία συμμετέχει σε ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα στην κοιλάδα του Κηφισού. Το πολυσχιδές έργο του Ινστιτούτου επεκτείνεται στη συντήρηση-ανάδειξη-μελέτη του πλούσιου ανασκαφικού υλικού, στην τεκμηρίωση, στη δημοσίευση, αλλά και στη διάδοση των ανασκαφικών αποτελεσμάτων με διδακτικό τρόπο. Η σημαντική βιβλιοθήκη του και η εκτεταμένη συλλογή αρχαιολογικών φωτογραφιών είναι στη διάθεση ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Ινστιτούτο είναι κόμβος επικοινωνίας και διασταύρωσης ιδεών ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς μελετητές της αρχαιότητας ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις των χωρών μας.

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.

Είσοδος: Ελεύθερη από τις 19:00, από το φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου (γωνία οδού Φιλίππου και πεζοδρόμου Αγνώστου Στρατιώτη).