Εκθέσεις
11 Οκτωβρίου 2012 Έναρξη
10 Ιανουαρίου 2013 Λήξη
Ελλάδα Νομισματικό Μουσείο, Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθήνα

Τηλ.: 210 3632057
e-mail.: nma@otenet.gr
Ιστοσελίδα

Φωτιά και Νόμισμα – Αρχαιολογία και Φωτιά

11 Οκτωβρίου 2012 - 10 Ιανουαρίου 2013

Περιοδική έκθεση με τίτλο «Φωτιά και Νόμισμα – Αρχαιολογία και Φωτιά. Τέχνας δε πάσας και άνευρε το πυρ και σώζει» διοργανώνει το Νομισματικό Μουσείο σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012» που, εμπνευσμένη από το μύθο του Προμηθέα, φέρει για τη διετία 2012-2013 τον τίτλο: «Παντέχνου Πυρός Σέλας – Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς».

Η έκθεση του Νομισματικού Μουσείου καταδεικνύει τη σημασία της φωτιάς ως κινητήριας δύναμης πολιτισμού και θεϊκού πολύτιμου δώρου για τον άνθρωπο και προβάλλει τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στη δράση και το συμβολισμό της φωτιάς από τη μια και στην πολιτιστική μας κληρονομιά από την άλλη.

Διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες:

Στην ενότητα «Φωτιά και Νόμισμα» παρουσιάζονται νομίσματα και μετάλλια από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη εποχή με παραστάσεις και συμβολισμούς που εκφράζουν τη ζωογόνο και δημιουργική δύναμη της φωτιάς στο μύθο, τη θρησκεία, την ιστορία και την παράδοση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, ως σιδηρουργό με αναφορά στα εργαλεία και τα έργα του.

Στην ενότητα «Αρχαιολογία και Φωτιά» παρουσιάζεται ο αμφίσημος χαρακτήρας της φωτιάς ως προς τη διατήρηση αρχαίων τεχνουργημάτων. Εκτίθενται νομισματικοί «θησαυροί», που έχουν υποστεί φθορές από πυρκαγιά και ανασκαφικά ευρήματα που διατηρήθηκαν εξαιτίας της έκθεσής τους στη φωτιά, όπως πινακίδες Γραμμικής Β γραφής και σφραγίσματα από νωπό πηλό. Στην ίδια ενότητα παρουσιάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από ναυάγια, όπως λυχνάρια, κηροπήγια, μαγειρικά σκεύη και καπνοσύριγγες που αποτυπώνουν την ευεργετική χρήση της φωτιάς για τον άνθρωπο, αλλά και όπλα που υπαινίσσονται την καταστροφική της ενέργεια.

Νομίσματα, πήλινα σφραγίσματα και νομισματικοί «θησαυροί» από τη συλλογή του Νομισματικού Μουσείου, νομίσματα από τις συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank, πήλινα μυκηναϊκά σφραγίσματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, μία πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, καθώς και ευρήματα υποβρύχιων ερευνών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, συνθέτουν ένα ελκυστικό εκθεσιακό σύνολο.

Την έκθεση πλαισιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχετίζεται με τις θεματικές της ενότητες. Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου. Το συντονισμό της ομάδας εργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε η Προϊσταμένη δρ Αγγελική Σίμωσι. Τη μουσειογραφική μελέτη υπογράφουν η Αρχιτέκτων δρ Μαρία Λαμπρινού και ο κ. Σταμάτης Ζάννος.

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19:00. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Μουσείου με συνοδεία μουσικής από τον καταξιωμένο πιανίστα-συνθέτη κ. Πέτρο Χατζηγεωργίου.