Άλλες εκδηλώσεις
7 Μαρτίου 2023 Έναρξη
7 Μαρτίου 2023 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αίθουσα σεμιναρίων), Βασ.Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Το νεκροταφείο του Φαλήρου και ο χαρακτήρας του

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Υβριδική διάλεξη της Στέλλας Χρυσουλάκη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων) με τίτλο «Το νεκροταφείο του Φαλήρου και ο χαρακτήρας του».

Οι ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας στο Δέλτα του Φαλήρου ανέδειξαν ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια νεκροταφεία της Αττικής σε μικρή απόσταση από το πρώτο επίνειο του Άστεως. Παρουσιάζει όλα τα γνωστά είδη ταφών της περιόδου (8ος-4ος αι. π.Χ.), πλήθος ενταφιασμών ίππων όπως και έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό βιαιοθανάτων.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Συναντήσεων για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα.

Συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Για εγγραφή ώστε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη διαδικτυακά, πατήστε εδώ.

Συναντήσεις για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα

Οι Συναντήσεις για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν πρόσφατα πορίσματα της έρευνας που αφορούν τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, καθώς και τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η νέα αυτή σειρά ομιλιών επιδιώκει να αξιοποιήσει όλους τους κλάδους της αρχαιογνωσίας που εστιάζουν στην μελέτη τόσο των γραπτών πηγών όσο και των υλικών καταλοίπων της αρχαιότητας, με την συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων αλλά και νέων ερευνητών.

Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η οποία φιλοδοξεί να προκαλέσει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα μία φορά τον μήνα και φιλοξενούνται κάθε χρόνο από έναν από τους φορείς που τις συνδιοργανώνουν.