Συνέδρια
23 Νοεμβρίου 2012 Έναρξη
24 Νοεμβρίου 2012 Λήξη
17:00 Ώρα
Ελλάδα Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα

Τηλ.: Ελένη Μπενέκη, 210 3256932
Ιστοσελίδα

Το «ελληνικό Μάντσεστερ»

23-24 Νοεμβρίου 2012

Επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Το “Ελληνικό Μάντσεστερ”. Το Ιστορικό Βιομηχανικό Απόθεμα του Πειραιά» στην οποία θα λάβουν μέρος βασικοί μελετητές της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Το ΠΙΟΠπροωθώντας την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την οικονομική ιστορία της χώρας, στρέφει τον φακό του επιστημονικού του ενδιαφέροντος στην κληρονομιά βασικών βιομηχανικών περιοχών της Αττικής, προβάλλοντάς την με τέτοιον τρόπο ώστε οι τοπικές κοινωνίες να την αξιοποιήσουν στην κατεύθυνση της αυτογνωσίας και της ανάπτυξής τους.

Η συνάντηση θα συμπληρωθεί την επομένη, Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 (9:30), με ξενάγηση σε επιλεγμένα βιομηχανικά μνημεία του Πειραιά (μεταφορά με τη φροντίδα του Ιδρύματος, κατόπιν σχετικής κράτησης).

Ομιλίες

— Βάσιας Τσοκόπουλος (ιστορικός): «Η εκβιομηχάνιση του Πειραιά: η εξέλιξη και η σημασία της».

— Μαριάνθη Γ.Α. Κοτέα (επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου): «Η βιομηχανία στην πόλη του Πειραιά, 1860-1900»

— Λήδα Παπαστεφανάκη (επίκουρος καθηγήτρια Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων): «Η κλωστοϋφαντουργία, κινητήριος κλάδος της εκβιομηχάνισης. Το παράδειγμα του Πειραιά (19ος-20ός αιώνας)».

— Ευγενία Κρεμμυδά (διδάκτωρ ιστορίας, αρχειονόμος, Γενικά Αρχεία του Κράτους): «Τα πρώτα μηχανουργεία του Πειραιά. Από τις αρχειακές πηγές στην ανασύνθεση της ιστορικής πραγματικότητας».