Διάλεξη του Ελευθέριου Δεσποτάκη, Εντεταλμένου Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τίτλο «Ο φιλενωτικός κόσμος της Κρήτης (15ος αι.). Η συμβολή των αρχείων».
Πρόκειται για την πρώτη διάλεξη της σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μεσαιωνικός και νέος ελληνισμός» που διοργανώνουν το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και το Κέντρο Έρευνας του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΜΝΕ).
Οι διαλέξεις θα δοθούν από γνωστά μέλη της κοινότητας των μελετητών, με θεματικές που σχετίζονται με τη μακραίωνη περίοδο από το 1204 έως τα προεπαναστατικά χρόνια (Ύστερο Βυζάντιο, Βενετοκρατία, Τουρκοκρατία), εποχή που άφησε βαθύ αποτύπωμα στην ιστορική διαδρομή του ελληνισμού.
Περίληψη διάλεξης
Μετά τη Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-1439) και την υπογραφή της Ένωσης των Εκκλησιών από την πλευρά του βυζαντινού αυτοκράτορα και του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, η βενετοκρατούμενη Κρήτη αποτέλεσε ιδανικό πεδίο για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου. Με αφετηρία το λεγόμενο Κληροδότημα του Βησσαρίωνα (1462-1463) και τους χρηματοδοτούμενους από αυτό φιλενωτικούς ιερείς της Κρήτης, η έρευνα στο Κρατικό Αρχείο Βενετίας αποκαλύπτει πλούσια προσωπογραφικά δεδομένα που σκιαγραφούν τον φιλενωτικό κόσμο του νησιού κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα.
Ο Ελευθέριος Δεσποτάκης είναι Διδάκτωρ Ιστορίας ΕΚΠΑ, Υπότροφος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, με μεταδιδακτορικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Βενετίας, Κρήτης και Μάιντς. Από το 2023 είναι Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ, Π. Σκουζέ 3 (1ος όροφος), πλησίον Πλατείας Αγίας Ειρήνης (οδός Αιόλου)
Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη, πρέπει να γίνει κράτηση θέσης (πατήστε εδώ).