Άλλες εκδηλώσεις
4 Μαρτίου 2013 Έναρξη
4 Μαρτίου 2013 Λήξη
19.00 Ώρα
Ελλάδα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης, Θέρμη

Τηλ.: 2310 483 000
e-mail.: enimerosi@noesis.edu.gr
Ιστοσελίδα

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο ΝΟΗΣΙΣ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ειδική εκδήλωση με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου ΝΟΗΣΙΣ και του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει με την προβολή της ταινίας «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», θα συμμετάσχουν δύο καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού.

Ο καθηγητής Αστροφυσικής κ. Γιάννης Σειραδάκης θα παρουσιάσει τις κύριες πτυχές της μελέτης του Μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης (Ιούλιος 2012) προσπάθειας προσέγγισης του ναυαγίου των Αντικυθήρων από την Εφορεία Ενάλιων Ανασκαφών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Woods Hole των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην κατασκευή (κατά το 2ο αι. π.Χ.) και στην πρόσφατη ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων θα εστιάσει την παρουσίασή του ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Κυριάκος Ευσταθίου, περιγράφοντας τόσο τις τεχνικές κατασκευής του αρχαίου Μηχανισμού, όσο και τις καινοτόμες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακατασκευή του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Γιάννης Μυλόπουλος, θα παραδώσει στο Γενικό Διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ, κ. Θανάση Κοντονικολάου, το ομοίωμα που κατασκευάστηκε πρόσφατα από τη διεπιστημονική ομάδα μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του ΑΠΘ, με μετρήσεις ακριβείας επί των τομογραφιών των θραυσμάτων του Μηχανισμού, που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Φυσικής, και με σχεδίαση και επίβλεψη της κατασκευής από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Το ομοίωμα αυτό θεωρείται ως το ακριβέστερο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων διεθνώς και θα παρουσιάζεται στο εκθετήριο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο ΝΟΗΣΙΣ.