Εκθέσεις
ΠΕ, ΚΥ: 10:00-18:00 / ΠΑ, ΣΑ: 10:00-22:00 / ΔΕ, ΤΡ, ΤΕ: κλειστά Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα

Τηλ.: 210 3453111
e-mail.: benaki@benaki.gr
Ιστοσελίδα

Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα

11 Οκτωβρίου–2 Δεκεμβρίου 2012

Ο Εμμανουήλ Βουρέκας (1907-1993) γεννιέται στο Φάληρο και σπουδάζει αρχιτεκτονική στη Δρέσδη. Επιστρέφοντας διαμορφώνει, από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, μια πολύ προσωπική αστική αρχιτεκτονική έκφραση, την οποία και καθιερώνει στα μεταπολεμικά χρόνια.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μεγάλο τμήμα του έργου του (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, κτήρια γραφείων, δημόσια κτήρια, τράπεζες, ξενοδοχεία κ.ά.), όπως αυτό διασώζεται στο προσωπικό του αρχείο καθώς και στα αρχεία των συνεργατών του.

Στους στενούς του συνεργάτες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολλοί σημαντικοί Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, όπως οι Ρένος Κουτσούρης, Προκόπης Βασιλειάδης, Περικλής Σακελλάριος, Σπύρος Στάικος, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Αντώνης Γεωργιάδης, Βασίλης Γρηγοριάδης και Ιωάννης Βικέλας.

Άλλωστε πολλά από τα έργα του, όπως το ξενοδοχείο Athens Hilton, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα, το Καβούρι, και τη Βουλιαγμένη, αποτελούν τοπόσημα της πρωτεύουσας και των προαστίων της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μορφής και του ύφους της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.