Εκθέσεις
18 Οκτωβρίου 2012 Έναρξη
31 Μαρτίου 2013 Λήξη
ΤΡ-ΚΥ 8.00–15.00 / ΔΕ κλειστά Ώρα
Ελλάδα Νομισματικό Μουσείο, Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθήνα

Τηλ.: 210 3632057, 210 3612834
e-mail.: nma@otenet.gr
Ιστοσελίδα

Κοιτάσματα πολιτισμού

18 Οκτωβρίου 2012 - 31 Μαρτίου 2013

Περιοδική έκθεση με έργα της διεθνούς φήμης εικαστικού και αναπληρώτριας καθηγήτριας στην ΑΣΚΤ Βίκυς Τσαλαματά και τίτλο «Κοιτάσματα Πολιτισμού: Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική» φιλοξενεί το Νομισματικό Μουσείο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν οκτώ δημιουργίες της Β. Τσαλαματά, σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από σφραγιδόλιθους, πλαισιωμένες από δεκαεννέα αρχαίους σφραγιδόλιθους και δύο σφραγιδοκύλινδρους.

Μορφές ανθρώπων και ζώων προερχόμενες από σφραγιδόλιθους, αλλά και συνθέσεις που θυμίζουν τα αναπτύγματα των σφραγιδοκυλίνδρων εικονίζονται στα χαρακτικά της.

Τα έργα της έκθεσης, αριστουργήματα μικροτεχνίας, προέρχονται από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, ενώ αφορμή για τη διοργάνωσή της αποτελεί το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας, το «Athens Print Fest» 2012.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων καινοτόμων δράσεων του Νομισματικού Μουσείου, που στόχο έχουν την προβολή του Μουσείου στο ευρύ κοινό, την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη δυναμική συμμετοχή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, με την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού και την όσμωση της αστείρευτης, πολιτιστικής μας παρακαταθήκης με την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής μας. Μέσα από την παράλληλη έκθεση του νέου με το παλιό, καθώς τα αρχαία αντικείμενα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σύγχρονους καλλιτέχνες, αποδεικνύεται ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραμένει στατική, αλλά αφομοιωμένη και μετουσιωμένη προβάλλεται μέσα από τα σύγχρονα έργα τέχνης.

Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς, την επιστημονική επιμέλεια η αρχαιολόγος Σταματούλα Μακρυπόδη, ενώ τη μουσειoγραφική μελέτη και την εφαρμογή της υπογράφει ο μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19.00. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Μουσείου με συνοδεία μουσικής από το Strass quintet με τον συνθέτη Πέτρο Χατζηγεωργίου στο πιάνο.