Εκθέσεις
Τρίτη-Παρασκευή: 10:00-14:00 / Τετάρτη και Παρασκευή 18:00-20:00 / Σάββατο 12:00-14:00 Ώρα
Ελλάδα Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Αθήνα

Τηλ.: 210 5223101, 210 3234267
e-mail.: miet2@otenet.gr
Ιστοσελίδα

Κλείτος Κύρου. Ψήγματα μνήμης 1936-2000

7 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του ποιητή Κλείτου Κύρου με τίτλο «Κλείτος Κύρου. Ψήγματα μνήμης 1936-2000. Φωτογραφίες και κολάζ» που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Το φωτογραφικό αρχείο του Κύρου περιέχει περισσότερα από 10.000 αρνητικά, 1.380 διαφάνειες, χιλιάδες τυπώματα μικρών κυρίως διαστάσεων και δύο λευκώματα. Ο Κύρου άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία στον Μεσοπόλεμο και συνέχισε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Τη φωτογραφική ματιά του την ελκύουν έντονα τοπία και μνημεία, περίεργα στιγμιότυπα, καθώς και ορισμένες σταθερές θεματικές: καρνάγια, βάρκες και ψαράδες, στέγες, δέντρα και βράχια.

Φαίνεται να εμπνέεται περισσότερο από εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος, πάρα από το αστικό τοπίο, τουλάχιστον όταν φωτογραφίζει εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεινός περιπατητής και περιηγητής από τα εφηβικά του χρόνια, ταξίδεψε πολύ από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 κι έπειτα, καταγράφοντας εικόνες μιας χώρας που δεν την έχει κατακλύσει ακόμη ο μαζικός τουρισμός. Στα τεκμήρια του αρχείου κυριαρχούν λήψεις της ευρύτερης μακεδονικής χώρας (Χαλκιδική, Πιερία, Καστοριά, Καβάλα) και έπονται φωτογραφίες από νησιά του Αιγαίου (κυρίως Κυκλάδες και Σποράδες) και τη Θεσσαλία (Πήλιο, Μετέωρα). Σώζονται ακόμη αρκετές φωτογραφίες από ταξίδια στο εξωτερικό, κυρίως σε ευρωπαϊκές πόλεις (Λονδίνο, Παρίσι, Βουδαπέστη, Βιέννη, Ρώμη).

Η σχέση του Κύρου με τη Θεσσαλονίκη και ο δεσμός του με τη γειτονιά του αποτυπώνονται εν μέρει στο φωτογραφικό του αρχείο. Απαντώνται συχνά φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις πίσω, παραθαλάσσιες, αυλές των σπιτιών της Βασιλίσσης Όλγας καθώς και πιο πρόσφατες λήψεις της νέας παραλίας. Καταγράφονται ακόμη φωτογραφικά τεκμήρια μιας πόλης που αλλάζει, όπως φωτογραφία της εντός των τειχών Άνω Πόλης τραβηγμένη από την κεντρική πύλη της Ακρόπολης τη δεκαετία του 1940 και η ίδια λήψη ορισμένα χρόνια αργότερα. Διακριτή ενότητα μπορούν να θεωρηθούν και οι φωτογραφίες του Κύρου από τα ταξίδια του στο Άγιον Όρος.

Ο Κύρου φωτογράφιζε συχνά γκράφιτι, συνθήματα τοίχων και επιγραφές. Αυτό το τμήμα της έκθεσης κολάζ περιλαμβάνει έργα που έχουν παρουσίασαν στην γκαλερί Ζήτα Μι το 1972 ο Κλείτος Κύρου και ο Μανόλης Αναγνωστάκης.