Η «Αίμος»-Εταιρεία Μελέτης της Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων και της Προστασίας της (ΕΜΜΑΒΠ) διοργανώνει από το 2005 κάθε χρόνο σεμινάρια που αφορούν στη Μεσαιωνική αρχιτεκτονική των Βαλκανίων. Μετά την «Αρχιτεκτονική και Λατρευτική πράξη», τα «Προπλάσματα στη Μεσαιωνική Αρχιτεκτονική» και την «Έννοια του χώρου στη Βυζαντινή Αρχιτεκτονική», ο νέος κύκλος σεμιναρίων επικεντρώνεται στη «Βυζαντινή πόλη».
Το φετινό σεμινάριο της «Αίμος» έχει θέμα «Η μεταμόρφωση του Βυζαντινού αστικού τοπίου».
Έντεκα διαπρεπείς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ανακοινώσεις τους θα μελετήσουν τους παράγοντες του μετασχηματισμού των πόλεων του Βυζαντινού κράτους στην κρίσιμη περίοδο από τον 6ο ως τον 9ο αιώνα.
Συγκεκριμένα, η Ελένη Σαράντη-Mendelovici (Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), ο Peter Soustal (Διευθυντής Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών) και ο Slobodan Ćurčić (Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton) θα μιλήσουν για τους παράγοντες που οδήγησαν στη διαμόρφωση της μεσαιωνικής φυσιογνωμίας των πόλεων.
Ο Vujadin Ivaniševic (Ερευνητής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών), η Carolyn Snively (Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Gettysburg College των ΗΠΑ) και ο Ευθύμης Ρίζος (Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης) θα παρουσιάσουν εισηγήσεις για τις πόλεις της Βόρειας Βαλκανικής και της Θράκης.
Οι ανακοινώσεις της τρίτης και τελευταίας συνεδρίας, που θα γίνουν από τη Φλώρα Καραγιάννη (Αρχαιολόγο του ΕΚΒΜΜ του ΥΠΠΟΤ), τη Βαρβάρα Παπαδοπούλου (Προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ), το Γιάννη Βαραλή (Επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), τον Πλάτωνα Πετρίδη (Επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών) και τη Χριστίνα Τσιγωνάκη (Λέκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης), θα αφορούν σε πόλεις του Ελλαδικού χώρου.
Το σεμινάριο θα συγκεντρώσει ειδικούς που θα παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους για την έκταση και το είδος των μεταμορφώσεων του αστικού τοπίου στο Βυζάντιο σε μια περίοδο μετασχηματισμών, που παλαιότερα ήταν γνωστή ως «Σκοτεινοί αιώνες». Φιλοδοξία του σεμιναρίου είναι η σύγκριση των φαινομένων που έχουν διαπιστωθεί ότι ισχύουν για τις πόλεις της Βόρειας Βαλκανικής με εκείνα των πόλεων στις νοτιότερες επαρχίες του Βυζαντίου.
Η συζήτηση θα προσφέρει ευκαιρίες για εμβάθυνση και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ιστορικών, αρχαιολόγων και ιστορικών της Αρχιτεκτονικής, αλλά και όσων ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με οικονομική συμμετοχή 25€ (για φοιτητές 15€).