Συνέδρια
16 Φεβρουαρίου 2013 Έναρξη
16 Φεβρουαρίου 2013 Λήξη
09.30-20.30 Ώρα
Ελλάδα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Κτίριο Δελμούζου (Αμφιθέατρο Σαράτση), Βόλος

Ιστοσελίδα

Βόλος, η πόλη και οι άνθρωποι

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση με θέμα «Βόλος, η πόλη και οι άνθρωποι: διεπιστημονικές προσεγγίσεις» διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οργανωτική Ομάδα: Δήμητρα Μπελιά, Παντελής Προμπονάς, Κατερίνα Τζιόβα.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δημήτρης Κυρτάτας (διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΙΑΚΑ).

Πρόγραμμα

1η Συνεδρία: Ο Βόλος στο γύρισμα του 20ού αιώνα (09.30-11.30). Συντονίζει-συζητά: Πολυμέρης Βόγλης.

— Κώστας Μπομπός, «Ο Άτλαντας του ίχνους της ληστείας στη Θεσσαλία του μεσοπολέμου».

— Αγγελική Νικολάου και Άλκηστις Σανιδά, «“Αφίχθη εκ Κωνσταντινουπόλεως καλλιτέχνις κορσεδοποιός…”. Μικρές αγγελίες, διαφημίσεις, ευτράπελα και “θεραπείαι διά πάσαν νόσον” από τον Τύπο του Βόλου την εποχή του Μεσοπολέμου: ιχνηλατώντας τον τόπο και τους ανθρώπους».

— Ντίνα Μουστάνη, «Μελετώντας τον θάνατο μέσα από το αρχείο των ληξιαρχικών πράξεων: Θάνατοι βρεφών και παιδιών στο Βόλο, 1889-1912».

— Κωστής Δρυγιανάκης, «Μαγνησία: Μουσικές Προσφύγων».

— Θεοδωροπούλου Ιωάννα, «Η συμβολή της συλλογικής δράσης στην ανάπτυξη της εθνικής ταυτότητας στην περίοδο 1880-1922, ειδική αναφορά στην πόλη του Βόλου».

2η Συνεδρία: Προσεγγίσεις στη βιομηχανική και εργατική ιστορία της πόλης (12.00-14.00). Συντονίζει – συζητά: Χριστίνα Αγριαντώνη.

— Αντώνης Αντωνίου, «Όψεις της λειτουργίας και της ζωής της Νυχτερινής Σχολής του Εργατικού Κέντρου του Βόλου μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Εργάτης».

— Κώστας Γαλανόπουλος, «“Ο αιθέρας των εργατών”. Ριζοσπαστισμός και εργατική συνείδηση στην εργατική τάξη του Βόλου».

— Λουκία Άννα Βέλτσου, «Η διάδοση του ηλεκτρισμού στο Βόλο, 1937-1939».

— Θανάσης Μπέτας, «“Μετά τον πόλεμο, το 1948, έπιασα δουλειά στο Ματσάγγο…” Αναζητώντας εργασία στο μεταπολεμικό Βόλο. Σκέψεις με αφορμή ένα αρχείο».

3η Συνεδρία: «Αόρατες» υποκειμενικότητες στον Βόλο σήμερα (15.30-16.30). Συντονίζει – συζητά: Ρίκη Βαν Μπούσχοντεν.

— Μπαντέλας Βαγγέλης, «Το “Γκαβέ”, μουσικό δρώμενο ή επαιτεία;».

— Μαρία Καλαμίδα, «Πολιτισμικές πρακτικές εξουσίας και αντίστασης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου».

4η Συνεδρία: Ιστορικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της ιστορίας των Εβραίων του Βόλου (16.30-17.30). Συντονίζει – συζητά: Ρίκα Μπενβενίστε.

— Νένα Ζήση, «Το ερωτικό στοιχείο, βασικό κίνητρο των μικτών γάμων μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών στο Βόλο».

— Έρση Μαλαγιώργη, «Κρυμμένοι σε χωριά της Θεσσαλίας και στην Αθήνα. Αναμνήσεις Εβραίων του Βόλου από την περίοδο της Κατοχής».

5η Συνεδρία: Δημόσιος Χώρος, Δημόσια Ιστορία και Μνήμες της πόλης (18.00-19.30). Συντονίζει – συζητά: Πηνελόπη Παπαηλία.

— Αντωνία Χουβαρδά και Παναγής Κουτσοκώστας, «Δημόσια γλυπτική – αστικό τοπίο στην ψηφιακή εποχή: Ψηφιοποίηση και ανάπτυξη ιστοσελίδας για την ανάδειξη της πλατείας Αναύρου».

— Παντελής Προμπονάς, «Βαφτίζοντας τους δρόμους της πόλης: η ιστορική παραγωγή του δημόσιου χώρου».

— Εύα Γάλλου, «Μαρία Καραγιώργη-Γυφτοδήμου 1918-2012: “Κράτησα αλώβητο τον εαυτό μου, ακέραιο και με την ηθική υπόσταση που τέλος πάντων η υπερήφανη πηλιορείτικη καταγωγή μου με προίκισε”».

Στις 19.30-20.30 θα δοθεί διάλεξη του Ιωάννη Βαραλή, επίκουρου καθηγητή του ΙΑΚΑ, με θέμα «Από τη βυζαντινή Δημητριάδα στον νεότερο Βόλο».