Άλλες εκδηλώσεις
11:30 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Όθωνος & Αμαλίας 129, Σπάρτη

Τηλ.: 27310 89315
Ιστοσελίδα

Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Βραδιά αφήγησης και χορού στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Με αφορμή την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της έκθεσης «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που φιλοξενείται στο Μουσείο έως τις αρχές Μαΐου, το Τμήμα Εκδόσεων του ΠΙΟΠ έχει κυκλοφορήσει μία καλαίσθητη έκδοση, που απευθύνεται κυρίως στους μικρούς βιβλιόφιλους. Τιτλοφορείται «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μία αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων» και φέρει την υπογραφή του γνωστού αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη.

Ο Χ. Μπουλώτης, με την ικανότητα που έχει να αφηγείται ακόμη και τα πιο δύσκολα πράγματα με έναν ηδύ και εύληπτο τρόπο, έφτιαξε μία ιστορία με πρωταγωνίστρια τη Μύρτιδα. Τη «συνάντησε» δίπλα στον Ηριδανό μαζί με τις φίλες της Γλαύκη, Φιλησία και Ηδύλη, τη «συνόδευσε» στο εργαστήρι του πατέρα της, τη «συμπόνεσε» για την ατυχία της να ζήσει την περίοδο του μεγάλου λοιμού και εν τέλει την άφησε να «ταξιδέψει» ψηλά στον αττικό ουρανό. Την τρυφερή και συνάμα πικρή ιστορία της Μύρτιδος εικονογράφησε με λιτές γραμμές και αέρινους χρωματικούς συνδυασμούς ο ζωγράφος Βασίλης Παπατσαρούχας.

Αυτή, λοιπόν, την ιστορία θα έχουν την τύχη να ακούσουν δια στόματος Χ. Μπουλώτη όσοι βρεθούν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, και όχι μόνο να ακούσουν, αλλά και να απολαύσουν ένα χορευτικό θέαμα αρχαιοελληνικής έμπνευσης από την ομάδα Χορόνδε, το οποίο πλαισιώνει την αφήγηση. Χοροί της αρχαίας Ελλάδας «αναβιώνουν» στη διάρκεια μιας παράστασης που έχει χορογραφήσει και επιμεληθεί η Μαρία Λάζαρη σε μουσικές επιλογές των Gregorio Paniagua και Petros Tabouris. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Ας σημειωθεί ότι στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού η «Μύρτις» παρουσιάζεται προσβάσιμη σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης ή ακοής: η έκθεση, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και εμπεριέχει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, έχει επιπλέον εμπλουτιστεί με ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή που περιλαμβάνει απτικά εκθέματα, ακουστική ξενάγηση και περιγραφές στη νοηματική γλώσσα.