Εκθέσεις
Χειμ. ωράριο: ΔΕ: 10:30-17:00, ΤΡ-ΚΥ: 08:30-15:00 / Θερ. ωράριο: ΔΕ: 13:30-20:00, ΤΡ-ΣΑ: 08:00-20:00, ΚΥ: 8:00-20:00 Ώρα
Ελλάδα Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 830538
e-mail.: info.amth@culture.gr
Ιστοσελίδα

Έλληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου

20 Δεκεμβρίου 2011 – 20 Ιουνίου 2012

Περιοδική έκθεση με τίτλο «Έλληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου» που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών», φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις σχέσεις Ελλήνων – Φοινίκων κατά την αρχαιότητα, να αναδείξει τις πολιτισμικές αλληλοεπιδράσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και να δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Ανατολής.

Η έκθεση αρθρώνεται σε δύο παράλληλους άξονες. Ο πρώτος ακολουθεί τη χρονολογική εξέλιξη των σχέσεων Ελλήνων – Φοινίκων από τις απαρχές τους, κατά τη Μέση και Ύστερη εποχή του Χαλκού, μέχρι την κατάλυση των πόλεων της Φοινίκης από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον εξελληνισμό της Ανατολής. Ο δεύτερος άξονας παρουσιάζει τους τομείς στους οποίους ο ελληνικός και ο φοινικικός πολιτισμός επέδρασαν ο ένας στον άλλο, όπως η θρησκεία, η τέχνη και το αλφάβητο. Θα εκτεθούν αντικείμενα που προέρχονται από το Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, από τέσσερα ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Δελφών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και οκτώ Εφορείες Αρχαιοτήτων (Ι′ ΕΠΚΑ, ΙΑ′ ΕΠΚΑ, ΙΣΤ′ ΕΠΚΑ, ΙΗ′ ΕΠΚΑ, ΚΑ′ ΕΠΚΑ, ΚΒ′ ΕΠΚΑ, ΚΓ′ ΕΠΚΑ, ΚΖ′ ΕΠΚΑ).

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης στο πλαίσιο της έκθεσης το ΑΜΘ έχει προγραμματίσει για την Άνοιξη του 2012 επιστημονική ημερίδα, στην οποία ειδικοί ερευνητές θα παρουσιάσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις του ελληνικού πολιτισμού με τον φοινικικό.