Εκθέσεις
3 Σεπτεμβρίου 2012 Έναρξη
30 Ιανουαρίου 2013 Λήξη
Καθημερινά, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου Ώρα
Ελλάδα Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Χώρος «Τέχνη και Πολιτισμός» (επίπεδο αφίξεων / είσοδος 1), Σπάτα

Τηλ.: 210 3537227
e-mail.: press_info@aia.gr
Ιστοσελίδα

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Αεροδρόμιο

3 Σεπτεμβρίου 2012 - 30 Ιανουαρίου 2013

Οι επιβάτες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη «γνωριμία» με τη σπουδαία περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που είναι αφιερωμένη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η συνοπτική παρουσίαση της οποίας θα φιλοξενείται στο αεροδρόμιο, παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανασύρθηκαν από το χώρο του περίφημου ναυαγίου.

Το ναυάγιο εντόπισαν σφουγγαράδες από τη Σύμη και η μερική ανέλκυσή του συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) την επιχείρηση ανέλαβαν οι Σύμιοι σφουγγαράδες υπό την καθοδήγηση του καπετάνιου Δημήτρη Κοντού και με τη συνδρομή πλοίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau «Καλυψώ». Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 1ο αι. π.Χ. Μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα, πλήθος κεραμικά αγγεία και χάλκινες κλίνες συνιστούσαν το φορτίο του. Μαζί με αυτά ο περίφημος Μηχανισμός, ο πρώτος ημερολογιακός και αναλογικός φορητός υπολογιστής της αρχαιότητας.

Η πολιτιστική αυτή ενέργεια του αεροδρομίου εντάσσεται στη θεματολογία «Τέχνη – Πολιτισμός» όπου ο ΔΑΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος για όλους τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.