Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Λασίθι
Οι δύο ανεμόμυλοι, παραδοσιακά εδώ και αιώνες, μαζί με τους χιλιάδες ανεμόμυλους του κάμπου, αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του δήμου Λασιθίου.
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ «Το Λασίθι Ανοίγει Πανιά»

Ζωντάνεψαν οι ανεμόμυλοι του Οροπεδίου

Το Λασίθι άνοιξε πανιά σε παραδοσιακούς πέτρινους ανεμόμυλους στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου, στη θέση Σελί Αμπέλου, εντυπωσιάζοντας με την απλότητα και την αρχιτεκτονική ομορφιά τους ντόπιους, Έλληνες και ξένους επισκέπτες του.

Με απόφαση του δήμου ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και απλώθηκαν πανιά σε δύο πέτρινους μύλους του Οροπεδίου Λασιθίου και έτσι ο δήμος – στην είσοδό του –  θα φέρει πλέον το χαρακτηριστικό έμβλημα του που θα είναι το σχήμα από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου ξεκίνησε το φεστιβάλ με τίτλο «Το Λασίθι Ανοίγει Πανιά», και με απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Οροπεδίου ανακοινώθηκε η αγορά ενός ακόμα ανεμόμυλου για την είσοδο του Οροπεδίου, που αναμένεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, να εντυπωσιάσει όπως και οι υπόλοιποι.

Όπως τονίζει ο κ. Στεφανάκης, οι δύο ανεμόμυλοι, παραδοσιακά εδώ και αιώνες, μαζί με τους χιλιάδες ανεμόμυλους του κάμπου, αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του δήμου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και προβολή ντοκυμαντέρ για τους ανεμόμυλους του Οροπεδίου, την πολιτισμική ταυτότητά τους και νέες προσεγγίσεις.

Επίσης, υπήρξε η δυνατότητα για περιήγηση στο Επισκέψιμο Εργαστήριο Κατασκευής Ανεμόμυλων – Άγιος Γεώργιος Λασιθίου με παράλληλες εκδηλώσεις για μικρά παιδιά όλων των ηλικιών, οι οποίες αποτυπώνονται και στους τίτλους τους όπως «χρωμανεμίζω», «χέρια παιδικά ζωγραφίζουν τα πανιά», «ανεμοκοντυλιά», «η φαντασία και η πένα μου συνεχίζουν την ιστορία του κάμπου».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, παρουσιάστηκε και το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» που καταγράφει τον διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς από τη Μινωική Εποχή ίσα με σήμερα, σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάσση καθώς και το ντοκιμαντέρ της κας Βλάσση, «Γήινος Άνεμος», το οποίο παρουσιάζει την τεχνογνωσία των ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης και το πώς αυτοί εμφανίστηκαν, μετεξελίχθηκαν και επηρέασαν την πολιτισμική ταυτότητα των Λασιθιωτών. Η γνώση παλαιών και νέων μαστόρων, μαντινάδες, καλλιτεχνική έκφραση και μνήμες του κόσμου, συνθέτουν την έννοια του ανεμόμυλου στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.