Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ελληνική Αστυνομία
Όλες οι φωτογραφίες
Ο αρχαίος μαρμάρινος λίθος που βρέθηκε στο Βαθύ Ευβοίας (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία).

Αρχαίος ενεπίγραφος λίθος βρέθηκε στο Βαθύ Ευβοίας

Ελληνιστικών ή πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων

Ένας αρχαίος ενεπίγραφος μαρμάρινος λίθος βρέθηκε και κατασχέθηκε, τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018 στην περιοχή Βαθύ Ευβοίας, από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με διακίνηση αρχαίου κινητού μνημείου, εντοπίστηκε στην αρχή αδιέξοδου δρόμου, επιμελώς κρυμμένο ανάμεσα σε λίθους και μέσα σε σάκο μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, το συγκεκριμένο μνημείο.

Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε στον προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για επεξεργασμένο αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο (διαστάσεων 50×22 εκ.) που φέρει αρχαία ελληνική επιγραφή και διακόσμηση φύλλων ακάνθου, ελληνιστικών ή πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων, χώρου αρχαίου ιερού ή αρχαίας αγοράς, που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό εύρημα του οποίου η απόδοση του κειμένου μπορεί να παράσχει σημαντικότατα τεκμήρια για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό».

Το αρχαίο αντικείμενο πρόκειται να παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

Προανάκριση για τη συλλογή επιπλέον στοιχείων και τον εντοπισμό του δράστη διενεργείται από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Ελληνική Αστυνομία (Δελτίο Τύπου).