Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ελληνική Αστυνομία
Όλες οι φωτογραφίες
Μέρος των αρχαιοτήτων που κατασχέθηκαν στην Ανάβυσσο (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία).

Ανάβυσσος: Συλλήψεις για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Πρόκειται για ένα ανδρόγυνο, ηλικίας 62 και 58 ετών αντίστοιχα

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 στην Ανάβυσσο Αττικής ένα ανδρόγυνο, ηλικίας 62 και 58 ετών αντίστοιχα, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από διερεύνηση καταγγελίας σχετικά με απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων σε λυόμενη οικία στην Ανάβυσσο, με σκοπό την άμεση διάθεσή τους σε υποψήφιους αγοραστές, έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ, εντοπίστηκαν τα δύο άτομα και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Ένα αποσπασματικά σωζόμενο αναθηματικό ανάγλυφο στον τύπο του νεκροδείπνου του 4ου αιώνα π.Χ.

– Ένας ακέραιος κωακός αμφορέας ελληνιστικών χρόνων του 3ου αιώνα π.Χ.

– Ένα ασημένιο νόμισμα στον τύπο του ρωμαϊκού δηναρίου του 1ου αιώνα π.Χ.

– Μία τρίπτυχη θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει την Παναγία «Το Ρόδον το Αμάραντον», «Τον Άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνο» και «Τον Άγιο Δημήτριο που σκοτώνει τον Ιουλιανό», του 18ου /19ου αιώνα μ.Χ.

– Μία θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει «Τη Θεοτόκο την Οδηγήτρια», «Τον Άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνο» και «Τον Άγιο Δημήτριο που σκοτώνει τον Ιουλιανό» του 19ου αιώνα μ.Χ.

– Μία θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει την Παναγία στον τύπο της «Ρίζας του Ιεσσαί», που φέρει σλαβικές ή ρωσικές επιγραφές του 19ου αιώνα μ.Χ.

Τα εν λόγω αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι αυτά εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα αποσταλούν αντίστοιχα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Ελληνική Αστυνομία (Δελτίο Τύπου).