Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής (2016), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής, από την Τρίτη 17 Ιουλίου έως και το Σάββατο 4 Αυγούστου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. Το Συμπόσιο, σε επιμέλεια του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έναρξη του Συμποσίου θα γίνει την Τρίτη 17 Ιουλίου (ώρα 19:30).

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, οι τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες Κυριάκος Ρόκος, Λεωνίδας Χαλεπάς, Χάρης Κουτσούρης, Παναγιώτης Λάμπρου, μαζί με δύο απόφοιτους και δύο σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, θα δουλέψουν για περισσότερες από δεκαπέντε μέρες και θα φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο. Τα έργα αυτά, που αποτυπώνουν διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), και όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής.

Το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής θα αναδείξει και θα ενισχύσει το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου, μετά και την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2015.

Το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.