Δύο άτομα, ηλικίας 45 και 75 ετών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στην Κάτω Αχαΐα του Νομού Αχαΐας, για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων.

Οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν μετά από διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με την παράνομη διακίνηση αρχαιολογικών ευρημάτων από δύο Έλληνες στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας.

Σε έρευνα που έγινε σε διάφορους χώρους καθώς και στην οικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ξύλινες εικόνες μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας. Ειδικότερα η πρώτη εικόνα απεικονίζει τη «Γέννηση της Θεοτόκου», διαστάσεων 41×32 εκ., η δεύτερη τον «Ιησού Χριστό» με αρχιερατική ενδυμασία, διαστάσεων 52×41 εκ., χρονολογούμενη στον 18ο αιώνα και η τρίτη την «Παναγία δεόμενη», διαστάσεων 50×39 εκ.

Στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι οι κατασχεθείσες εικόνες επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.