Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Φωτογραφική έκθεση
Όλες οι φωτογραφίες
«… πήγαιναν στην εκκλησία μόνο και μόνο για να δουν, έστω και για μια στιγμή, το πρόσωπο της Ωραίας Ρεμέδιος, που η θρυλική ομορφιά της συζητιόταν ανησυχητικά έντονα σ’ όλη την περιοχή των βάλτων.» Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Εκατό χρόνια μοναξιά», Εκδόσεις Λιβάνη, μτφρ.: Κλαίρη Σωτηριάδου-Μπαράχας.
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο

Στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Εικόνες του Κολομβιανού φωτογράφου Λέο Ματίς συνοδεύονται από αποσπάσματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, από το βιβλίο του 100 χρόνια μοναξιά, και παρουσιάζονται σε έκθεση με τίτλο «Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Στις 40 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποκαλύπτονται τα σημεία όπου οι εικόνες του Λέο Ματίς συναντούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο θρυλικός φωτογράφος και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του μαγικού ρεαλισμού στη λογοτεχνία γεννήθηκαν με διαφορά μίας δεκαετίας στην Αρακατάκα.

Ο θεατής θα διαπιστώσει πως πολλές δεκαετίες πριν από την επινόηση του μυθιστορηματικού Μακόντο, ο τόπος και η ζωή εκεί υπήρξαν μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Οι εικόνες, σε συνδυασμό με τα κείμενα, πλέκουν τη μυθοπλασία της γραφής με το ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού.

Ο Λεονέτ Ματίς Εσπινόζα (Αρακατάκα 1917 – Μποκοτά 1998), γνωστός ως Λεό Ματίς, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Κολομβιανούς φωτογράφους και καρικατουρίστες, με διεθνή αναγνώριση. Δεν έζησε μόνο στη χώρα του. Στο Μεξικό σχετίστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, στις ΗΠΑ εργάστηκε για το Life και το Reader’s Digest και στη Βενεζουέλα ως φωτογράφος του Παλάσιο δε Μιραφλόρες (Προεδρική κατοικία). Ένα από τα φωτογραφικά του έργα, το Pavo Real del mar, θεωρείται από τις ωραιότερες φωτογραφίες της Κολομβίας. Το 1949 εξελέγη ως ένας από τους δέκα καλύτερους φωτογράφους του κόσμου.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, παρουσιάζουν η Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κολομβίας στην Αθήνα και το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).