Το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλοπή αρχαίων αντικειμένων από αποθήκη Μουσείου στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «στα χέρια του φερόμενου ως δράστη, νυχτοφύλακα της Υπηρεσίας, βρέθηκαν 15 πήλινα αγγεία του 17ου αι. π.Χ. από το Ακρωτήρι καθώς και 3 ειδώλια, δύο λίθινα και ένα πήλινο, και ένα αντικείμενο από ορεία κρύσταλλο, γεωμετρικών-αρχαϊκών χρόνων από το ιερό της Αφροδίτης στην Αρχαία Θήρα. Τα αντικείμενα επεστράφησαν στο Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προβαίνει ήδη στις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προκειμένου να διερευνηθεί εις βάθος το θέμα και να αποδοθούν ευθύνες».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, δύο άτομα που ενέχονται σε υπόθεση κλοπής και υπεξαίρεσης αρχαίων μνημείων, συνελήφθησαν στη Σαντορίνη, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από έτους, ενεργώντας από κοινού και με πρόθεση αφαίρεσαν από αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας εξαιρετικές αρχαιότητες, προκειμένου να τις διαθέσουν στην παράνομη αγορά, για οικονομικό όφελος.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία ενός από τους συλληφθέντες, που είναι νυχτοφύλακας στο μουσείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: διακοσμημένη ραμφόστομη οφθαλμοπρόχους από υπόλευκο πηλό, 25×8 εκ.· διακοσμημένη ραμφόστομη οφθαλμοπρόχους από κιτρινωπό πηλό, 25×8 εκ.· διακοσμημένη ραμφόστομη οφθαλμοπρόχους από κιτρινωπό πηλό, 32×12 εκ.· διακοσμημένο κωνικό ρυτό από υπόλευκο πηλό, 27×10 εκ.· διακοσμημένο κωνικό ρυτό από κιτρινωπό πηλό, 27×10 εκ.· διακοσμημένο κωνικό ρυτό από κιτρινωπό πηλό, 30×13 εκ.· διακοσμημένο κωνικό ρυτό από υπόλευκο πηλό, 25×9 εκ.· διακοσμημένη ευρύστομη πρόχους με πτηνόμορφη προχοή, 40×12 εκ.· διακοσμημένη πρόχους με λοξότμητη προχοή από κιτρινωπό πηλό, 27×7 εκ.· διακοσμημένο προχυτικό γεφυρόστομο αγγείο από κιτρινωπό πηλό, 28×13 εκ.· διακοσμημένος ψευδόστομος τρίωτος αμφορέας από κιτρινωπό πηλό, 42×15 εκ.· διακοσμημένος αμφορέας με ελλειψοειδές στόμιο από μελανό πηλό, 48×13 εκ.· διακοσμημένος αμφορέας με ελλειψοειδές στόμιο από ανοιχτό καστανό πηλό, 40×12 εκ.· 3 διακοσμημένα συνανήκοντα τμήματα πιθαμφορέα από υπόλευκο πηλό, με ενδείξεις που δηλώνουν πρόσφατη θραύση αγγείου· διακοσμημένο γεφυρόστομο προχυτικό πιθάρι σπασμένο σε πολλά τεμάχια, συνανήκοντα, από υπόλευκο πηλό, με ενδείξεις που δηλώνουν πρόσφατη θραύση αγγείου. Όλα χρονολογούνται στο 1700 π.Χ.

Βρέθηκαν επίσης: πολυεδρικό τμήμα ορείας κρυστάλλου με κωνική απόληξη, 6×3 εκ.· ειδώλιο κριού από λευκό τόφο σε στάση, 5×3 εκ.· ειδώλιο γύπα από λευκό τόφο σε στάση, 12×5 εκ. και πήλινο ειδώλιο όνου το οποίο ιππεύει γυναικεία μορφή διαστάσεων 8×3 εκ. και 4×3 εκ. αντίστοιχα, τα οποία χρονολογούνται στο 700 π.Χ.

Σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Προϊσταμένη του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας πρόκειται για αντικείμενα εξαιρετικής αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και εμπορικής άξιας.

Επιπλέον στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν πιστόλι κρότου-λάμψης με γεμιστήρα, 7 αβολίδωτα φυσίγγια και κυνηγητικό όπλο, χωρίς άδεια. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τις –κατά περίπτωση– παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, κατά συναυτουργία, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου.