Παρουσίαση του βιβλίου των Niels H. Andreasen, N. Πάντζου, Δ. Παπαδόπουλου και Α. Ντάρλα Unfolding a Mountain: A Historical Archaeology of Modern and Contemporary Cave Use on Mount Pelion διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τo βιβλίο ασχολείται με έναν καινοτόμο και μεστό τρόπο με τον ενδιαφέροντα αλλά όχι και τόσο γνωστό ρόλο που διαδραματίζουν οι σπηλιές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Το βιβλίο εστιάζει στην περιοχή του Πηλίου και αναδεικνύει με πρωτοποριακό τρόπο την ιστορική και γεωφυσική φυσιογνωμία της περιοχής και τον πλούτο της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στην έκδοση αυτή, αρχαιολόγοι πολλών ειδικοτήτων και ένας γεωλόγος παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας «The Pilion Cave Project». Το Εθνο-αρχαιολογικό Πρόγραμμα «The Pilion Cave Project» υλοποιήθηκε το διάστημα 2006-2010 από τo Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος. Μέσω της εθνο-αρχαιολογικής και αρχαιολογικής εθνογραφικής προσέγγισής του, η ομάδα προσπάθησε να μελετήσει τη χρήση του χώρου εντός και πέριξ των σπηλαίων και βραχοσκεπών. Επιχείρησε επίσης να καταγράψει και ερμηνεύσει τις συνέχειες ή τις μεταβολές ως προς τη χρήση τους κυρίως κατά τη νε;oτερη και σύγχρονη ιστορική περίοδο, στην περιοχή του Πηλίου, χρησιμοποιώντας πλήθος υλικών τεκμηρίων, προφορικών μαρτυριών και αρχειακού υλικού. Η έκδοση προσφέρει στον αναγνώστη εμπειρική τεκμηρίωση αλλά και θεωρητική ανάλυση της πολυφωνίας των αφηγημάτων σχετικά με τα σπήλαια αλλά και των παραγόντων αυτών που καθόρισαν τη χρήση και πρόσληψη των σπηλαίων τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.

Η έκδοση απευθύνεται τόσο σε ειδικούς, δηλαδή αρχαιολόγους, ιστορικούς, μελετητές του τοπίου, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, φοιτητές αρχαιολογίας, όσο και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία της αγροτικής οικονομίας της σύγχρονης Ελλάδας. Αν και το βιβλίο γεωγραφικά επικεντρώνεται στην περιοχή του Πηλίου, πολλά από τα θέματα που καλύπτει αφορούν την ευρύτερη Μεσόγειο, όπου εντοπίζεται μεγάλος αριθμός σπηλαίων.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, και ώρα 20:00, στο Κτήριο «Τσικρίκη», αίθουσα «Ιατρείον» (1ος όροφος, Γαμβέτα 6 – Ιάσονος 145, Βόλος).

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ομιλητές: Niels H. Andreasen (Επιμελητής, Υπεύθυνος Ανασκαφών, Museum of Copenhagen), Μάρκος Βαξεβανόπουλος (Δρ Γεωλογίας Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου), Νότα Πάντζου (Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών), Κώστας A. Μοράρος (Σύμβουλος Ανάπτυξης) και Παντελής Σκάγιαννης (Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Συντονίστρια: Ιωάννα Λαλιώτου (Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Αναπληρώτρια Πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).