Με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και μετά τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου προέβη στη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και άρσης ετοιμορροπίας σε εκκλησιαστικά μνημεία Μεταβυζαντινής περιόδου, τα οποία είχαν σοβαρότατα πληγεί.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν παρεμβάσεις στους ναούς Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου, Αγίας Τριάδος στην Πλαγιά, Αγίου Αθανασίου (Μητροπολιτικός ναός) Μυτιλήνης, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι και Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μεγαλοχωρίου.

Παράλληλα, λήφθηκαν άμεσα μέτρα προστασίας στα ακόλουθα εκκλησιαστικά μνημεία, με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου και των αρμοδίων εκκλησιαστικών συμβουλίων: Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μεγαλοχωρίου, ναός Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πλωμαρίου, ναός Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα, ναός Ζωοδόχου Πηγής στο Μεσαγρό και ναός Αγίου Προκοπίου Ιππείου.

Υπολείπεται η συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών λήψης άμεσων μέτρων προστασίας σε 23 μνημεία, για τα οποία εκπονούνται τεχνικές εκθέσεις και εν συνεχεία αναμένεται η σύνταξη στατικών μελετών και μελετών αποκατάστασης, για το σύνολο των πληγέντων μνημείων, μέσω χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ήδη, έχουν αποσταλεί προς το υπουργείο Πολιτισμού σχέδια αυτεπιστασιών με τις παραπάνω αναφερόμενες εργασίες. Επιπροσθέτως συντάσσονται και οι υπόλοιπες τεχνικές εκθέσεις για την έκδοση των σχετικών Αποφάσεων αυτεπιστασίας και στα υπόλοιπα πληγέντα, εκκλησιαστικά μνημεία προκειμένου σταδιακά να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες άμεσων μέτρων προστασίας και αποκατάστασής τους.